Zemaljski muzej će se pridružiti sarajevskom Univerzitetu

Senat Univerziteta u Sarajevu je jednoglasnom odlukom prihvatio inicijativu da se Zemaljski muzej priključi Univerzitetu kao pridružena članica, s ciljem da se riješi problem finansiranja ove institucije i otvaranja njenih vrata za javnost.

Zemaljski muzej BiH

Inicijativa će biti proslijeđena na izjašnjavanje Općinskom vijeću Centar za narednu sjednicu koja je planirana za kraj aprila. Također će biti upućena inicijativa da se u rebalansu općinskog budžeta za ovu godinu izdvoje određena sredstva za pomoć Zemaljskom muzeju. Ovo je jedan od koraka koje treba učiniti kako bi Zemaljski muzej ponovo otvorili za javnost.

Do 2010. godine Zemaljski muzej je od Ministarstva civilnih poslova BiH godišnje dobijao 850.000 KM, koji su korišteni za plaćanje uposlenika i projekte. Nakon toga se stvorila mogućnost apliciranja na grant u iznosu od 350.000 KM namijenjen projektima Muzeja. Zaprimljena je i informacija da je najmanje pola tog iznosa, mimo konkursne procedure, uplaćeno Muzeju savremene umjetnosti RS. Uposlenici Muzeja već 18 mjeseci nisu dobili platu.

Od 4. oktobra 2012. godine zatvorena su vrata Zemaljskog muzeja za posjetioce, tačno na godišnjicu njegovog osnivanja 1888. godine. U znak solidarnosti, 195 svjetskih institucija kulture je učestvovalo u projektu ‘Dan solidarnosti muzeja – 4. mart’, koji je predstavljao protest protiv zatvaranja Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Zemaljski muzej BiH ima ulogu da educira građane, a posebno mlade.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *