Zenica: Osnovna ljudska prava ugrožena na protestima radnika

Članovi Udruženja 'Akcija građana' u ZeniciNa sramotu općinske i kantonalne vlasti “vlasnici” kapitala u Zenici za taoce drže građanke i građane koji su se odvažili na protest.

Taocima , odnosno radnicama onemogućeno je da idu u toalet, isključene su im struja i voda, ukoliko izađu iz prostorija robne kuće u nju se ne mogu vratiti. Slobodno se može reći da radnice imaju tretman kao u nekom logoru za ratne zarobljenike u kojem su zaštitari njihovi čuvari, vlasnici kapitala su zločinci koji su otvorili logor, a vlast je njemi posmatrač i saučesnik u zločinu.

Aktivisti udruženja Akcija Građana bili su sa obespravljenim radnicima, odnosno prišli smo onoliko koliko su nam to dopustili plaćenici iz jedne zaštitarske agencije koju su angažovali “vlasnici” kapitala koji samo žele prisvojiti imovinu koju su radnici zaštitili od ratnih dejstava.

Vlast grada Zenice, vlast Ze-Do Kantona i vlast FBiH je dopustila da privatizacija obespravi radnike i da “kapital” postane jedino bitan i da kao takav poništi sva ustavom zagarantovana prava građana i građanki. Oni koji se pozivaju na interes naroda pokazali su nam kako izgleda obespravljeni radnici nisu pripadnici naroda, učinili su to svojim nepojavljivanjem na skupu podrške radnicama te svojim neoglašavanjem u ovom kriznom periodu, učinili su to u krajnjem slučaju političkom amnestijom u najmanju ruku sumnjive privatizacije.

Koliko je sličnih slučajeva privatizacije ili dokapitalizacije u gradu Zenici u našem kantonu ali i u cijeloj BiH, mi obični građani moramo pokazati suosjećanje i solidarnost sa obespravljenim radnicima jer možda smo i mi sami sljedeći.

Aktivisti i aktivistice udruženja Akcija Građana osjećaju potrebu da pozovu građane Zenice na solidarnost svojim pojavljivanjem sutra u 12h ispred robne kuće da mirno i dostojanstveno podržimo radnice u njihovoj borbi za osnovna ljudska prava. Osjećamo potrebu da prozovemo gradske i kantonalne vlasti za nerad i da ih pozovemo da posjete radnice i svojim autoritetom da utiču kako bi im se uključila struja i voda te kako bi se poštovala osnovna ljudska prava osoba koje se usude protestvovati.

Udruženje Akcija Građana

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *