Zetra postala Olimpijska dvorana Juan Antonio Samaranch

Olimpijska dvorana Juan Antonio Samaranch (Olimpijska dvorana Zetra)Sarajevska Olimpijska dvorana Zetra danas je dobila novo ime.

Od danas, 3. juna 2010. godine, premaodluci Skupštine Kantona Sarajevo, Olimpijska dvorana Zetra se zove – Olimpijska dvorana Juan Antonio Samaranch.

Cijeneći izuzetan doprinos velikog prijatelja Sarajeva u obnovi ratom porušenih olimpijskih objekata na području Kantona Sarajevo, kao i širenju istine o pravednoj borbi Sarajeva i Bosni i Hercegovini, zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo danas su prihvatili Odluku o promjeni naziva Zetre.

Zetra u plamenu (Sarajevo, 1992)Olimpijska dvorana Zetra, odnosno od danas Olimpijska dvorana Juan Antonio Samaranch je dvorana za hokej na ledu. Izgrađena je 1983. godine za potrebe Zimskih olimpijskih igara, koje su 1984 godine održane u Sarajevu. Kapaciteta je 12'000 gledalaca. Za vrijeme Olimpijskih igara, ali i poslije, dvorana se koristi za hokej na ledu, umjetničko klizanje, brzo klizanje, te ostale zimske sportove.

Za vrijeme Opsade, 1992. godine Zetra je bila zapaljena i uništena četničkim granatama ali je 1999. godine obnovljena. Dvorana Zetra je sastavni dio sarajevskog Olimpijskog centra, a nalazi se u blizini stadiona “Asim Ferhatović Hase”, na kojem je održana ceremonija otvaranja, dok je u samoj Zetri održana ceremonija zatvaranja 14. Zimskih Olimpijskih igara, Sarajevo 1984.

Juan Antonio SamaranchJuan Antonio Samaranch je bio predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta u periodu od 1980. do 2001. godine. Samo je otac modernih Olimpijskih igara Pierre de Coubertin proveo više vremena na ovom položaju, od 1896. do 1925. godine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *