Zimski san u Lukomiru

Zimski san u Lukomiru

U novembru 2009 filmska ekipa sastavljena od pet nizozemskih studenata filma je zajedno sa bh. rediteljem živjela u Lukomiru, gdje je u periodu od mjesec dana snimala svoj diplomski film. Zahvaljujući NATO snagama, snijeg nije bio prepreka filmskoj ekipi da prođu istu vrstu izolacije i nepovoljnih vremenskih uslova. Osvajanjem nagrade VPRO Documentary Award 2010, taj napor je već bio nagrađen u Nizozemskoj, a film je sada spreman za prikazivanje i međunarodnoj publici.

Nešto manje od 50 kilometara jugozapadno od Sarajeva, u selu Lukomir, živi 11 seljana tokom duge i oštre zime. OD početka novembra do kraja aprila seljani su izolovani od ostatka svijeta. Snijeg zatrpava puteve, a jedini prilaz Lukomiru je neprohodan. Film prati svakodnevnicu troje stanovnika, Ismeta, Dervu i Nuru, predstavnike tri generacije, gdje oni objašnjavaju svoje razloge za ostanak u Lukomiru tokom zime, pokazujući svoje načine preživljavanja u surovim uslovima.

Iako su ranije planirane dvije projekcije ovog filma, plan je promijenjen zbog predviđanja lošeg vremena.

“Zbog loše prognoze vremena za subotu, kada se predviđa pad temperatura i kiša, odlučili smo da otkažemo prikazivanje filma i izlet za subotu. Jako nam je žao, ali ne možemo da rizikujemo dolazak na planinu u lošim vremenskim uvjetima. Također Dom nema kapacitet da primi trideset ljudi za spavanje, ručak i projekciju, pa kako bismo izbjegli gužvu i pružili što udobnije gledanje filma i boravak u Lukomiru odlučili smo da radimo samo jednu projekciju i to u nedjelju na koju svi koji žele mogu doći u sljedećem aranžmanu. Polazak u nedjelju, u 12 sati ispred Zemaljskog muzeja i povratak u ponedjeljak ujutro. Za osobe koje moraju da se vrate u ponedjeljak organizovan je prevoz nakon projekcije u nedjelju navečer. Izvinjavamo se još jednom zbog eventualnih neugodnosti prouzrokovanih promjenom plana.”, kaže se u saopštenju organizatora.

Vrijeme: 25. juli 2010
Mjesto: selo Lukomir, BiH

mapa područja

Pogledajte mapu

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *