Život je lijep u Kinoteci

U okviru programa “Filmovi posvećeni borbi protiv fašizma”, u Kinoteci BiH možete pogledati film Roberta Benignija “La vita e bela” iz 1998. godine, koji je osvojio 3 Oskara, nagradu BAFTA i Zlatnu palmu u Cannesu.

La vita e bela
La vita e bela
Guido stiže sa sela u grad i zapošljava se kod svog ujaka kao hotelski poslužitelj. Sanja da jednog dana otvori svoju vlastitu knjižaru. Na prvi pogled se zaljubi u lijepu učiteljicu Doru, ali ona je već zaručena za fašističkog gradskog službenika. I dok Guido prijateljuje sa stalnim hotelskim gostom, njemačkim doktorom Lessingom, uspijeva navesti Doru da mu uzvrati ljubav i njih dvoje se vjenčaju.

Broj na Benignijevoj zatvoreničkoj uniformi je isti koji je nosio i Charles Chaplin u filmu “Veliki diktator”, koji je uvelike utjecao na ovaj film.

Prošlo je pet godina, Guido i Dora imaju malog sina Giosuu, kada stiže naredba da se svi Jevreji deportuju u logore. Među njima su Guido i Giosua, a pridružuje im se i Dora koja ne želi ostaviti muža i dijete. Cijelo vrijeme putovanja i boravka u logoru, Guido pokušava zaštititi dječaka predstavljajući mu tragične događaje kao zabavnu igru u kojoj onaj ko prvi skupi hiljadu bodova dobiva glavnu nagradu – tenk.

Naslov filma je prepis citata Lava Trockog, koji je to napisao prije svojeg smaknuća.

La vita è bella
Iako u logoru nacisti razdvajaju porodice, Guido pronalazi način kako da sakrije sina u svojoj blizini i ostane u kontaktu sa ženom. Nijemci ga angažuju kao prevodioca, što mu dobro dolazi da svojim interpretacijama smiri strahove svoga sina, pa tako, prema Guidovoj interpretaciji Nijemci su ljuti jer gube igru, a takmiče se za lizala.

Nicoletta Braschi je Benignijeva stvarna supruga, koja je igrala zajedno s njim u puno filmova.

Tako protiču sedmice tokom kojih Guido dijeli sudbinu ostalih logoraša – podvrgnut je iscrpljujućem fizičkom radu, izgladnjivanju, mučenju ali ne posustaje da i u najtežim trenucima uvjeri sina kako je sve to samo igra.

Režija: Roberto Benigni
Uloge: Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, Giustino Durano…

Termini:
8. maj 2012 @ 19:00h
10. maj 2012 @ 19:00h
11. maj 2012 @ 19:00h
Mjesto: Kinoteka BiH Sarajevo

mapa područja

Pogledajte mapu

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.