Zlatni lovor za Mirjanu Karanović

Mirjana Karanović
Mirjana Karanović

Direkcija Međunarodnog teatarskog festivala MESS donijela je odluku da, pored Franka Castorfa, Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra dodijeli i Mirjani Karanović.

Mirjana Karanović
Mirjana Karanović
U objašnjenju direkcije Festivala navodi se da Mirjanu Karanović mnogi nazivaju kraljicom balkanske glume. Ističe se da je veliki broj njenih uloga u teatru i na filmu ispisao najljepše stranice nekadašnjeg jugoslavenskog glumišta.

“Njena predanost i posvećenost glumačkoj umjetnosti su inspiracija mnogim mladim glumcima i glumicama, kao i velikom broju reditelja i rediteljica s kojima je radila u svom bogatom umjetničkom životu”, stav je direkcije MESS-a.

Od 1997. godine, kada je Festival MESS dobio odrednicu međunarodni, scene festivalskih pozornica ukrasili i svojim glumačkim kreacijama nadahnuli glumci i glumice iz svih krajeva svijeta.

“Jedina iz našeg regiona je upravo Mirjana Karanović, koja je za ulogu Karle u “Helverovoj noći” (2004), te za ulogu Fedre u predstavi “Fedrina ljubav” (2008), nagrađena Zlatnim lovorovim vijencem za najbolju glumicu Festivala MESS”, navodi se u objašnjenju.

Mirjana Karanović
Mirjana Karanović
Mirjana Karanović je redovna profesorica glume na Akademiji umetnosti u Beogradu. Dekanesa Akademije umetnosti bila je u dva navrata – od 2001. do 2003. godine, i od 2009. godine do danas. Ugledna je dramska umjetnica s brojnim glumačkim ostvarenjima u domenu teatra i filma.

Glavne uloge je ostvarila u brojnim domaćim, često kultnim filmovima “Petrijin venac”, “Pad Italije”, “Život je lijep”, “Otac na službenom putu”, “Na putu za Katangu”, “Vreme čuda”, “Sabirni centar”, “Mala”, “Bolje od bjekstva”, “Underground”, “Bure baruta”, “Život je čudo”, “Grbavica”, “Tamo i ovde”…

Film Grbavica

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u NekategorisanoOznačeno

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *