Značaj upotrebe bicikla u javnom prijevozu

Iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo javljaju kako imaju namjeru realizovati edukativnu kampanju kojom bi pozvali na masovniju upotrebu bicikla kao prevoznog sredstva među učeničkom i studentskom populacijom.

Sarajlije na biciklima
Sarajlije na biciklima

S obzirom da se u Bosni i Hercegovini sve više koristi bicikl kao sredstvo prevoza, kao i da je ove godine Kanton Sarajevo dobio značajan broj biciklističkih staza, Sektor za saobraćaj i edukaciju Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo inicirao je pokretanje edukativne kampanje pod nazivom “Promocija i značaj upotrebe bicikla u javnom prijevozu učenika i studenata u Kantonu Sarajevo – biciklom bez stresa i sa dobrim zdravljem”.
Kampanja će biti realizovana u saradnji sa ministarstvima saobraćaja i unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Fakultetom za saobraćaj i komunikacije Sarajevo, kao i visokoškolskim i srednjoškolskim ustanovama.

Bicikl u opsadi
Bicikl je tokom opsade Sarajeva bio jedno od glavnih prevoznih sredstava

Praktični dio kampanje počinje na proljeće 2016. godine, a prije toga će sa direktorima srednjih škola i dekanima fakulteta biti dogovorene konkretne aktivnosti i utvrđena lista edukatora u kampanji, kojom će biti obuhvaćeno oko 10.000 učenika i studenata sa područja sarajevskog Kantona.
Dodatni cilj kampanje je i razvijanje saobraćajne kulture, sigurnog i odgovornog ponašanja biciklista u saobraćaju, kao i podizanje svijesti o lošim navikama i rizičnim ponašanjima, koji doprinose narušavanju saobraćajne kulture i nastanku saobraćajnih nezgoda.

Biciklisti u Sarajevu
Biciklisti u Sarajevu

Namjera je stvoriti uslove da se bicikl koristi, ne samo kao sredstvo za rekreaciju već i kao sredstvo za dolazak u školu ili na fakultet, jer je ovaj alternativni oblik prevoza i ekološki prihvatljiviji.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *