Zvono: Znakovi pored puta Osmana Arslanagića

Od različitih predmeta koje je najčešće odbacilo more ili koji su se u prirodi našli zahvaljujući ljudskom nemaru, Osman Arslanagić pravi nesvakidašnje likovne objekte

Znakovi pored puta, Osman Arslanagić

Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono će održati izložbu ZNAKOVI PORED PUTA autora Osmana Arslanagića, koja će biti otvorena u sarajevskoj Galeriji Zvono u petak, 16. novembra 2018. godine od 21 sat.

Četvrti nastavak ciklusa ZNAKOVI PORED PUTA je nastao kao dio umjetnikove potrebe za iskorakom od uobičajenih scenografskih rješenja kao dominantnog oblika profesionalnog izražavanja. Od različitih predmeta koje je najčešće odbacilo more ili koji su se u prirodi našli zahvaljujući ljudskom nemaru, Osman Arslanagić pravi nesvakidašnje likovne objekte. Na njegovim ZNAKOVIMA prepoznajemo istu narativnu nit kao i u prethodna tri ciklusa, ali ovoga puta sa više slikarskih intervencija u strukturi pronađenog materijala uz naglašeni heretički pogled na ovozemaljski život.

Osim slikarskog umijeća, odnosa prema prostoru i upotrebnoj vrijednosti odbačenog, Osman Arslanagić i četvrtim nastavkom ZNAKOVA PORED PUTA potvrđuje nesvakidašnju umjetničku imaginaciju te sposobnost da u svakoj narednoj autorskoj etapi napravi iskorak, ponudi likovnoj publici istinsko zadovoljstvo i otvori prostor za različita tumačenja te ostane dosljedan vlastitoj estetici i prepoznatljivom autorskom rukopisu.

Osman Arslanagić je završio Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu. Profesionalni je scenograf koji u svojoj biografiji ima šest igranih filmova, preko dvije stotine teatarskih predstava, brojne televizijske serije i emisije. Kao scenograf je radio u Nizozemskoj, Francuskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori… Redovni je profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu na predmetu Scenografija, kostim i maska i profesor Scenskog oblikovanja na Akademiji za scenografiju u Osijeku (Hrvatska). Dobitnik je 25 međunarodnih i domaćih nagrada za svoj rad i njemu najbitnije dvije godišnje nagrade Collegiuma Artisticuma. Kao slikar samostalno je izlagao u Štutgartu, Londonu, Trebinju, Utrehtu, Amsterdamu i Sarajevu…

Izložba Osmana Arslanagića biće postavljena u Zvonu do 6. decembra 2018. godine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *