Znakovi pored puta Osmana Arslanagića u Zvonu

U srijedu, 9. novembra 2016. godine od 21 sati će u sarajevskoj galeriji Zvono biti otvorena izložba ZNAKOVI PORED PUTA umjetnika Osmana Arslanagića.

Znakovi pored puta, Osman Arslanagić
Znakovi pored puta, Osman Arslanagić

Objekti s mirisom mora i soli nastavak su ciklusa ranije predstavljenog u Zvonu pod nazivom Maske i totemi kada je autor bojom intervenisao na predmetima koje je oblikovalo more, spajajući ih sa onim što su usput, duž jadranske obale, odbacili ljudi.
Postavkom Znakovi pored puta, spajajući ponovo drvo koje je oblikovalo pa odbacilo more, borove iglice, kamenčiće i sve ono što je dio scenografije obale, Osman Arslanagić otvara pitanje: ‘Može li se dalje od Maljevića?’
Ova postavka iskorak je iz maestralnih scenografskih rješenja umjetnika u galerijski prostor. Rezultat je meditativne likovnosti, zaljubljenosti u prirodu i umijeća prepoznavanja u svakodnevnom elemenata za nastanak budućeg umjetničkog djela. U najkraćem ona je likovno čitanje znakova pored puta kako nam naziv postavke i sugeriše.

Osman Arslanagić
Osman Arslanagić

Osman Arslanagić je završio Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu. Profesionalni je scenograf koji u svojoj biografiji ima šest igranih filmova, preko 200 teatarskih predstava, brojne televizijske serije i emisije. Kao scenograf je radio u Holandiji, Francuskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori… Redovni je profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu na predmetu Scenografija, kostim i maska i profesor Scenskog oblikovanja na Akademiji za scenografiju u Osijeku (Hrvatska). Dobitnik je 25 međunarodnih i domaćih nagrada za svoj rad i njemu najbitnije dvije godišnje nagrade Collegiuma Artisticuma. Kao slikar samostalno je izlagao u Studgartu, Londonu,Trebinju, Utrehtu, Amsterdamu i Sarajevu…

Izložba Osmana Arslanagića u Galeriji Zvono će biti postavljena do 20. novembra 2016. godine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *