Marindvor

« Znamenitosti Sarajeva

Marijin dvor je naziv poznate građevine u Sarajevu, smještene u istoimenom naselju.

Marijin dvor, Sarajevo
Marijin dvor, Sarajevo
To je stambeno poslovna zgrada Augusta i Marije Braun i najistaknutiji je primjer velike najamne poslovno-stambene zgrade blokovskog tipa i sa unutrašnjim dvorištem.

Zgrada je građena u dva navrata, 1885. i 1895. godine, a završena je 1897. godine.

Objekat se nalazi u kvadrantu između četiri ulice: Maršala Tita, Kralja Tvrtka, Augusta Brauna i Dolina s kojih je omogućen pješački prilaz, dok je iz pasaža u Titovej ulici jedino omogućen kolski prilaz u dvorište.

Fasada je rađena u stilu neorenesanse i klasicizma kao i sve zgrade iz tog perioda. Zgrada nosi simbol arhitektonskog nasljeđa iz austrougarskog perioda u našim krajevima i reprezent je kasnog istoricizma.

Impozantna veličina daje pečat ovom području grada koje se kompletno naziva Marijin Dvor po imenu supruge Augusta Brauna, Marije. Upotrebljavaju se i nazivi: Marindvor, Marin dvor.

Regulacioni plan Gradskog centra Marindvor

Marin dvor, Sarajevo
Marin dvor, Sarajevo
Na sjednici Gradskog vijeća održanoj sredinom septembra 2007. godine usvojene su izmjene i dopune Regulacionog plana Gradskog centra Marindvor koji, između ostalog, podrazumijeva izgradnju koncertne dvorane i nebodera sa 22 sprata.

Regulacioni plan Gradskog centra Marindvor obuhvata područje ograničeno lokalitetom planiranim za izgradnju američke ambasade i Historijskim muzejom na zapadu, ulicom Vilsonovo šetalište na jugu, ulicom Kranjčevićeva na sjeveru i ulicom Hamze Hume na istoku.

Kroz centralni dio prolaze primarne gradske saobraćajnice i dijele ga na četiri kvadranta, a centralni dio čine četiri otvorena prostora povezana podzemnom pješačkom komunikacijom kao žiža okupljanja i sjecište širih i užih gradskih tokova“, objasnila je Komarica za naš portal.

Planirana je i izgradnja tri zgrade koje će imati povezano prizemlje i tri vertikale sa po sedam spratova.

Ovaj dio naselja, nazvan kvadrant A, prostire se između ulica Kranjčevićeve i Zmaja od Bosne, a s druge strane od Mašinske škole do crkve na Marindvoru.

Drugo naselje, obilježeno kao kvadrant B, nalazi se između Mosta Suade Dilberović i Olge Sučić i Skenderije te korita Miljacke i kod crkve na Marindvoru.

Marindvor 2011, Sarajevo
Marindvor 2011, Sarajevo
U kvadrantu C u okviru kojeg su locirani postojeći objekti državnih institucija, Zemaljski muzej, objekti obrazovanja i stambeno poslovni objekti iz austro-ugarskog perioda planirano je uređenje Trga ispred zajedničkih institucija i u pojasu između Zemaljskog muzeja i Vilsonovog šetališta i formiranje naučno-istraživačkog vrta najviše kategorije.

Prostorna organizacija je definisana ortogonalnom saobraćajnom mrežom bez mogućnosti kolskog pristupa na ulicu Vilsonovo šetalište.

Naselje kvadrant D zauzima prostor od crkve na Marindvoru do tramvajske okretaljke na Skenderiji. U njemu se nalazi stara Hastahana umjesto koje će biti izgrađen muzej Grada.

« Objave vezane za Marin dvor

« Znamenitosti Sarajeva

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *