Stadion ‘Asim Ferhatović Hase’

Olimpijski stadion ‘Asim Ferhatović – Hase’ u Sarajevu, poznat i kao stadion Koševo, najveći je stadion u Bosni i Hercegovini.

Stadion 'Asim Ferhatović Hase', Sarajevo
Stadion 'Asim Ferhatović Hase', Sarajevo

Koševski stadion je izgrađen 1947. godine u periodu poslije Drugog svjetskog rata, na području koševske doline gdje su se prostirali predjeli zvani Čurčića vila i Pionirska dolina. U samoj izgradnji stadiona učestvovale su tadašnje omladinske radne brigade grada, ali i iz cijele Jugoslavije. Grad dobija za tadašnje doba veleljepno zdanje na kome će se moći održavati sportske priredbe najvišeg ranga.

Izgradnja fiskulturnog stadiona u Sarajevu

Na stadionu su odigrane značajne i velike utakmice kako sarajevskih prvoligaša FK Sarajevo i FK Željezničar tako i tadašnje reprezentacije Jugoslavije i reprezentacije Bosne i Hercegovine. Gostovali su veliki fudbalski timovi kao što su Manchester United, Real Madrid, Hamburger, Derby County, Bologna, Inter, Santos…

Asim Ferhatović igra na stadionu koji danas nosi njegovo ime

Mnoge nadogradnje i rekonstrukcije su se desile, a najveća je bila pred održavanje XIV zimskih olimpijskih igara u februaru 1984. godine. U julu 2004. godine na stadionu ‘Asim Ferhatović – Hase’ počeli su radovi na rekonstrukciji i poboljšanju u cilju dobijanja UEFA licence za odigravanje evropskih utakmica.

Stadion 'Asim Ferhatović Hase', Sarajevo
Stadion 'Asim Ferhatović Hase', Sarajevo

Stadion ‘Asim Ferhatović – Hase’ je najveći stadion u Bosni i Hercegovini. Primarno pravo korištenja koševskog stadiona ima Fudbalski klub Sarajevo. Kapacitet stadiona je 37.500 sjedećih mjesta. Rekord posjećenosti, kada su u pitanju sportske manifestacije, drži fudbalska sezona 1981/82, kada je na utakmici fudbalskog prvenstva Jugoslavije, vječitom gradskom derbiju između FK Sarajevo i FK Željezničar prisustvovalo više od 55.000 gledalaca.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *