Stadion Grbavica

Stadion Grbavica, u raji poznat i kao ‘Dolina ćupova’ fudbalski je stadion na kojem svoje domaće utakmice igra fudbalski klub Željezničar.

Stadion Grbavica, Sarajevo
Stadion Grbavica, Sarajevo

Od samog osnivanja, 1921. godine, FK Željezničar je kuburio sa odigravanjem utakmica na vlastitom igralištu. Nakon vojnog vježbališta ‘Egzercir’ na Čengić Vili, te prvog igrališta na Pofalićima, sa kojeg su otjerani 1938. godine, jer su postali ozbiljna konkurencija tada moćnijim sarajevskim klubovima, željezničari su se odlučili sagraditi vlastiti fudbalski stadion gdje će igrati svoje utakmice.

Stadion Grbavica, Sarajevo
Stadion Grbavica, Sarajevo

Članovi Radničkog sportskog društva Željezničar 1949. godine pokreću radnu akciju, gradnju današnjeg fudbalskog stadiona Grbavica. Akcija je okončana 13. septembra 1953. godine, a u prvoj zvaničnoj utakmici, na otvaranja stadiona, Željezničar odnosi pobjedu nad NK Šibenik rezultatom 4:1.

Sjeverna tribina stadiona Grbavica
Sjeverna tribina stadiona Grbavica

Stadion je imao svoje veliko renoviranje 15 godina od izgradnje, 30. juna 1968. godine, kada se na njemu nisu igrale utakmice. tagda je uklonjena atletska staza, koja je postavljena tokom prvobitne izgradnje. Renoviranje je trajalo skoro osam godina i završeno je 25. aprila 1976. godine kada se Željo i zvanično vratio kući.

Dan kad je gorila Grbavica

Dom FK Željezničar je četrdeset godina kasnije gotovo sasvim uništen. Tokom opsade Sarajeva, stadion Grbavica je bio prva borbena linija, a zapadna (drvena) tribina, prenesena sa stadiona ‘6. april’, koji se nalazio na Marindvoru prilikom izgradnje stadiona, zapaljena je, a dio stadiona miniran. Zajedno s tribinom je izgorilo i nestalo 316 pehara, od čega su 42 pripadala fudbalerima, a ostatak klubovima iz Sportskog društva ‘Željezničar’, koje je pred opsadu brojalo 14 klubova. Neki pehari su bili u prostorijama kluba na Marindvoru pa su i sačuvani, te danas krase vitrine Plavog salona na Grbavici.

Vezano:
FK Željezničar
Danas je gorila Grbavica

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *