Znate li ko je Franziska Lehner?

Možda je bolje pitanje – ZAŠTO ne znate za Franzisku Lehner? Jer današnjim ‘prosvjetiteljima’ i tobožnjim ‘čuvarima’ nacionalnih interesa nije u interesu da vam kažu kako su Franziska Lehner i njene Kćeri Božije ljubavi održavale nastavu u osnovnim školama i pomagale ljudima bez obzira na vjeru i naciju.

Franziska Lehner
Franziska Lehner
Majka Franziska Lehner je iz Beča, na poziv prvog vrhbosanskog nadbiskupa Josipa Stadlera, stigla u glavni grad Bosne i Hercegovine u proljeće 1882. godine, a već u jesen je otvorila svoju prvu osnovnu školu u Sarajevu.

S vremenom se broj škola povećao na šest, a najpoznatija je bila Ženska učiteljska škola, prva takve vrste u Bosni i Hercegovini.

Franziska Lehner je i utemeljiteljica družbe sestara Kćeri Božije ljubavi, a iza sebe je ostavila prepoznatljiva zdanja kao što je Zavod sv. Josipa – današnji Katolički školski centar te Zavod sv. Augustina – zgrada današnje Muzičke akademije.

“U svom vremenu je bila toliko zapažena da je možemo usporediti s Majkom Terezom, koja je otvarala sirotišta po cijelom svijetu. Majka Frnaciska je otvarala škole, inetrnate, zavode, dječija zabavišta i samostane u svim većim gradovima Austro-Ugarske.”, svjedoči sestra Terezija Antunović, iz družbe sestara Kćeri Božije ljubavi.

Drinske mučenice
Drinske mučenice
Koliko je Franciski Lehner značilo Sarajevo i Bosna i Hercegovina govori i činjenica da je krajem 19. stoljeća, u doba loše putne komunikacije, našu zemlju posjetila čak 23 puta.

Osim Sarajeva, majka Franciska Lehner je osnovala i škole u Tuzli, u Breškama i na Palama, gdje su djelovale Drinske mučenice.

U skladu sa životnom filozofijom majke Franciske i kršćanskim načelima, sestre Kćeri Božije ljubavi i danas pomažu ljudima u 12 zemalja, na tri kontinenta.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *