Žurnalistika na engleskom jeziku

Mirko PejanovićNa Fakultetu političkih nauka u Sarajevu od naredne akademske godine trebalo bi da započne studij na engleskom jeziku za studente na Odsjeku za žurnalistiku.

Dekan FPN prof. dr. Mirko Pejanović kazao je Feni da se radi o projektu koji će taj fakultet realizirati u saradnji sa Univerzitetom u Dublinu, a u tome FPN puno pomažu stručnjaci Ekonomskog fakulteta koji u svojoj oblasti imaju dvogodišnju saradnju s dablinskim univerzitetom.

Dekan Pejanović ističe da će koordinator tog studije biti prodekan za nastavu FPN-a prof. Asim Mujkić. Za realizaciju tog projekta FPN ima deset nastavnika i asistenata koji na engleskom jeziku mogu izvoditi nastavu, a pomoći će im i drugi fakulteti Sarajevskog univerziteta.

“Taj studij će biti na komercijalnoj osnovi. Studenti koji ga upišu nastavu dvije godine će slušati u Sarajevu, a godinu dana u Dublinu i steći zvanje bachelor i evropsku diplomu (diplomu univerziteta u Dublinu i Sarajevu), a bit će osposobljeni za rad na tržištu EU-a”, istaknuo je dr. Pejanović.

Studij na engleskom jeziku za studente žurnalistike bit će realiziran unutar reforme visokog obrazovanja po bolonjskom modelu u koju je menadžment Fakulteta političkih nauka u Sarajevu ušao s tri vrlo ambiciozna projekta.

“Važni segmenti tih projekata su kadrovi, infrastruktura za nastavni proces, te osposobljavanje fakulteta za naučnoistraživački rad što će omogućiti da ravnopravno s drugim evropskim fakultetima konkurišemo za sredstva EU-a za naučnoistraživački rad”, kazao je Pejanović.

On je naglasio da je FPN u proteklih oko godinu i po angažirao sedam novih asistenata s prepoznatljivim akademskim referencama, te tri docenta. Otvoren je i proces za izbor asistenata i docenata kao vanjskih saradnika, a na dva odsjeka već su odabrana po dva docenta i po tri asistenta.

“To su kadrovi koji imaju akademske reference, poznaju strane jezike i koji su stekli znanja i titule na prestižnim univerzitetima u inozemstvu”, kazao je prof. Pejanović.

Kad je u pitanju obnavljanje infrastrukture za nastavni proces, prof. Pejanović ističe da se FPN u nedostatku novca odlučio za prikupljanje donacija, te da su naišli na podršku preduzeća, banaka, a podrška je stigla i iz federalnog resornog ministarstva i resornog ministarstva KS-a.

“Dobili smo donacije i u opremi. Tako nam je npr. Centar za strategijske studije iz Ženeve donirao 30 kompjutera, a do raspusta ćemo završiti i salu za printane medije za studente žurnalistike. Prikupljamo novac i za opremanje sale za elektronske medije koju će koristiti studenti žurnalistike, te za obnovu amfiteatra”, ističe dr. pejanović i dodaje da su informatizirane i obnovljene sve učionice na fakultetu.

Na FPN trenutno djeluje šest postdiplomskih studija, a planirano je i otvaranje osam programa za studente koji su ranije završili četvorogodišnji studij da sa još jednom godinom studija dobiju zvanje magistra struke.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *