Kategorije
Susreti i zbivanja

Zvono: 21. godišnjica kulturalne asocijacije Ambrosia

U subotu, 13. februara 2016. godine, u sarajevskoj café-galeriji Zvono će od 22 sata biti održana proslava rođendana kulturalne asocijacije Ambrosia. Ponoćni happening povodom 21. Ambrosia godišnjice će biti oplemenjen video-arhivom i slušaonicom.

Ambrosija
Ambrosija

´Sedam ljudi pokrenulo je Ambrosia epopeju 14. februara 1995. godine. Igrom slučaja! A broj 7 jest u samoj biti slučaja – bar nas tako poučavaju pitagorejci iz njima znanih razloga. Nismo se udubljivali u to, već smo samo djelovali pod znakom 7, dakle uvijek dopuštajući slučaju da nas vodi s onu stranu usuda. Stoga, 7 jest sveti broj Ambrosije. I kada se u spirali mjerenog vremena ´zaokruži´, uvijek priziva svetkovinu – bahanalije, dionizijske misterije.
Trinaestog februara 2016, u café galeriji ZVONO svetkovina je dočeka trećeg ´povratka´ Ambrosijine sedmice. Tri puta sedam godina trajanja. Premalo za nekoga ko u svom imenu nosi značenje božanske besmrtnosti, a izuzetno mnogo, reći će neko, za smrtnike koji nose ´teret´ sedmice u prividu ovoga svijeta.
Ako bi se opet vratili Pitagori, rekli bi zlobnici: ´To je to! Početak, sredina i kraj: 3 jest bit dovršenosti.´ Ostanimo sa Grcima i recimo OXI! Ni izbliza se ne nazire kraj Ambrosije – uostalom Ambrosia jest besmrtna! Za razmjevanje te trojke pozvat ćemo se na jednog možebitnog ambrosijanca, Fridricha, koji je govorio o 3 preobrazbe: (jakog) duha u devu, deve u lava i konačno lava u dijete – stvaraoca, koje u izobilju stvorenoga i istovarenoga ubija duh ozbiljnosti, baš poput Ambrosije. U punoljetstvu kojim odista postaje dijete Ambrosia nastavlja svoj paradoksalni put smrtotihe vike do konačne entropije!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *