Zvučni semafori za slijepa i slabovidna lica

Fikret ZukoUz postavljanje dodatnih zvučnih semafora, u Udruženju slijepih i slabovidih osoba smatraju da bi na ulicama i trotoarima trebalo napraviti posebne reljefne oznake koje će im olakšati kretanje.

“Ima situacija kad ne znam ni sam da li sam na trotoaru ili na ulici”, kaže direktor ovog udruženja Fikret Zuko.

Međutim, kako dodaje, inicijativu da se naprave ispupčenja i udubljenja radi orijentacije slijepih i slabovidih osoba vlasti baš i ne prihvataju.

On navodi da je i akcija postavljanja zvučnih semafora, koja se provodi već tri godine, u zadnje vrijeme dosta smanjena zbog nedostatka sredstava u budžetu.

U Sarajevu ima dvadesetak raskrsnica u opštinama Centar, Stari grad i Novi grad na kojima su postavljeni zvučni semafori, ali Zuko navodi da ih je dosta neispravno.

“Raskrsnice opština Centar, Stari grad i Novi grad su ozvučene, ali nije ni izdaleka dovoljan broj semafora ove vrste. Područje Pofalića nije pokriveno, a kritična područja su ona kraj trolejbusa”, kazao je Zuko.

Neki od članova Udruženja slijepih i slabovidih osoba predlažu da se u vozilima javnog prevoza uvede zvučno najavljivanje stanica. To bi, kako ističu, pomoglo slijepima, ali i turistima i drugim posjetiocima za bolje snalaženje u gradu.

U Udruženju čekaju da vide da li će u budžetu biti predviđena sredstva za projekte kojima bi u ovoj godini bilo olakšano kretanje slijepih i slabovidih.

“Tek nakon donošenja novog budžeta znaćemo da li će ijedna od ovih inicijativa biti razmatrana i usvojena”, kaže Zuko.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *