Sarajevska tradicija ‘sitnog jela na kašiku’

Iako je besparica, kad penzije dođu, svi jedu. Tužno je, ali oko pedeset posto ljudi koji su se hranili kod mene, sada se hrane kod Zilhe Šete u javnoj kuhinji.

Prve aščinice u Sarajevu otvorene su krajem 15. stoljeća i smještene su u srcu Baščaršije. U sarajevskim aščinicama se mogu probati tradicionalna bosanska jela, poznata i kao ‘sitna jela na kašiku’. Neizostavne su punjene paprike, šiš ćevap, sitni ćevap, hadžijski ćevap, sarme, japrak, sogan-dolma, pače, tripice ili škembići, čorbe, teletina i janjetina na razne načine, klepe, a sve se zasladi kadaifom ili hurmašicom. Jela u aščinicama se kuhaju ujutro, a aščinica ostaje otvorena sve dok ima mušterija.

Iako su to tradicionalna mjesta gdje se dobro jede za prihvatljivu cijenu danas je veliki broj nekad poznatih sarajevskih aščinica zatvoren. Neke su preživjele ili su nanovo otvorene. Jedna od onih koje grade svoj renome posljednjih dvadeset godina je aščinica ‘Stari Grad’. Vlasnik Mujo Vrabac (zbog čega mnogi ovo mjesto zovu ‘kod Vrapca’) svoj je porodični posao pokrenuo zahvaljujući majci Seniji koja ga je naučila kuhati.

‘U aščinicu svaki dan dolaze isti ljudi da pojedu nešto ‘na kašiku’, pa svak’ svojim poslom. Dolaze nam i stranci i uglavnom naručuju ‘Sarajevski sahan’. To je aščinica u malom, razno povrće punjeno faširanim mesom, rižom i začinima. Dosta ih žele probati i pače, kažu da su čuli negdje da je ukusno, ali kad im kažem da je to meso od obraza i nogica, odmah odustanu.’, priča Vrabac.

Vrabac kaže da su mu penzioneri najbolje mušterije: ‘Iako je besparica, kad penzije dođu, svi jedu. Tužno je, ali oko 50 posto ljudi koji su se hranili kod mene, sada se hrane kod Zilhe Šete u javnoj kuhinji.’, i dodaje da i poznate javne ličnosti rado svrate u njegovu aščinicu: ‘Nedavno mi je dolazio Zdravko Čolić, odnio je pet porcija pačeta u Beograd. Svrati svaki put kad je u Sarajevu.’

Mujina supruga i kuharica u aščinici ‘Stari grad’, Suada kaže da kuha od svoje četrnaeste godine: ‘Svako jelo spremam po originalnim receptima koje sam naučila od svoje svekrve Senije. Za ukusno jelo potrebna su dva sastojka, praksa i ljubav. Ako ćemo malo detaljnije, potrebno je dobro meso i tačan omjer začina.’, kaže Suada.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *