Dr Roza Papo

Skromna i jednostavna Sarajka, koja je sve dobijene nagrade i odlikovanja primala kao priznanje radu i ugledu kolektiva

dr Roza Papo

dr Roza Papo

Dr Roza Papo rođena je 6. februara 1914. godine u Sarajevu. Medicinski fakultet je završila u Zagrebu 1939. godine. Prije Drugog svetskog rata je radila kao doktor u bolnicama u Sarajevu, Begovom Hanu i Olovu.

Na početku Drugog svjetskog rata, 1941. godine uspostavlja veze sa Narodnooslobodilačkim pokretom na Ozrenu i sarađuje sa Ozrenskim partizanskim odredom, kojem se pridružuje u decembru iste godine i postaje upravnik bolnice Odreda. Postala je referent saniteta Prvog udarnog bataljona i Šeste istočnobosanske udarne brigade, a 1942. godine se učlanjuje u Komunističku partiju Jugoslavije.

Prvi čin – čin kapetana u Narodnoj armiji dobija 1943. godine. Iz Drugog svjetskog rata izlazi s činom majora. Postaje prva žena sa činom pukovnika u Jugoslavenskoj narodnoj armiji koji je dobila 1952. godine, a 4. jula 1973. godine dodeljen joj je čin general-majora sanitetske službe JNA. Pored dr Roze Papo samo je još dr Slava Blažević imala generalski čin.

Za svoju hrabrost, borbenost i posvećenost borbi za slobodu dr Rozi Papo su dodijeljena brojna odlikovanja. Bila je nosilac Partizanske spomenice 1941. kao i drugih jugoslovenskih odlikovanja poput Ordena zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom, te Ordena bratstva i jedinstva sa srebrnim vijencem.

Dr Roza Papo je bila skromna i jednostavna osoba, a sve dobijene nagrade i odlikovanja je primala kao priznanje radu i ugledu kolektiva. Kada joj je dodijeljen čin generala, u razgovoru s novinarom Fronta izjavila je da ta čast nije priznanje njoj već svim ženama, njenim poginulim drugaricama, sa kojima je ratovala i radila.

Umrla je 25. februara 1984. godine u Beogradu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *