O SARAJEVU

Sarajevo ti ne da daleko od sebe, niti dopušta o sebi govoriti kako ti hoćeš i naumiš, već kako te ono upravi i kako ti ono odredi da možeš vaziti. To je ono najsarajevskije što ti Sarajevo može podariti… (cijeli tekst: Najljepši glavni grad na svijetu)

Sarajevo će biti, sve drugo će proći


Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine i njen najveći urbani, kulturni, ekonomski i prometni centar, glavni grad bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH i sjedište Sarajevskog kantona.

Prema posljednjim procjenama Sarajevo ima 429,672 stanovnika, i relativno je mali grad u poređenju s velikim svjetskim metropolama. Međutim, ime Sarajeva je zahvaljujući bogatom duhovnom, historijskom, prirodnom izgledu, daleko poznatije od nekih većih gradova svijeta.

SARAJEVSKI TOPONIMI

Kroz grad protiče rijeka Miljacka, a u neposrednoj blizini grada je i izvorište rijeke Bosne, sa popularnim izletištem Sarajlija, Vrelom Bosne. Oko grada su olimpijske planine: Jahorina, Bjelašnica, Igman, Treskavica i Trebević, koji su posebno tokom zimskih mjeseci omiljena izletišta Sarajlija i turista iz cijeloga svijeta.

OBRAZOVANJE

Grad Sarajevo sjedište je najveće visokoškolske ustanove u zemlji, Univerziteta Sarajevo, te niza drugih visokoškolskih ustanova, čime se svrstava u red najvećih univerzitetskih centara u cijeloj regiji jugoistočne Evrope.

KULTURA

Uz nekoliko nacionalnih i gradskih pozorišnih kuća, muzeja i kulturnih institucija, Sarajevo je i važno mjesto na kulturnoj mapi ovog dijela evropskog kontinenta. Svake je godine grad na rijeci Miljacki domaćin niza kulturnih festivala međunarodnog karaktera, među kojima su najznačajniji: SFF – Sarajevo Film Festival, Sarajevo JazzFest, ljetni kulturni festival “Baščaršijske noći“, teatarski festival novih produkcija “MESS“, “Sarajevska zima“, teatarski festival eksperimentalnih pozorišta “TeatarFest“, festival savremene poezije “Sarajevski dani poezije“, dječiji festival “Kid's Fest“.

ARHITEKTURA

Urbanu sliku grada karakteriziraju brojni sakralni objekti, džamije iz osmanskog perioda, pravoslavne, katoličke i evangelističke crkve, sinagoga i drugi kulturno-historijski spomenici, ali i moderne arhitektonske građevine rađene po najnovijim standardima.

» Ulice grada Sarajeva

SARAJEVSKI ATENTAT

U Sarajevu su, 1914. godine, ubijeni austrougarski prijestolonasljednik Franz Ferdinand i njegova supruga Sophie, što je bio povod za početak Prvog svjetskog rata.

OLIMPIJADA

U “najljepšem gradu na svijetu” se, 1984. godine, održavaju 14. Zimske olimpijske igre koje su učesnicima i posjetiocima ostale u prelijepom sjećanju. Domaćinima je posebno bilo drago što je slovenski alpski skijaš Jure Franko osvojio srebrnu medalju u veleslalomu – prvu medalju koju će Jugoslavija dobiti na zimskim olimpijadama. Franka su Sarajlije na skijalištu bodrile transparentima na kojima je pisalo “Volimo Jureka više od bureka”. Ipak, najveće zvijezde sarajevske Olimpijade su bili učesnici rakmičenja u umjetničkom klizanju. Najupečatljiviji je bio britanski par Jayne Torvill i Christopher Dean koji su osvojili zlatnu medalju. Na ZOI 84 zlatnu medalju je osvojila i istočnonjemačka klizačica Katarina Witt koju je upravo sarajevska Olimpijada učinila jednom od najvećih sportskih ikona s kraja 20. vijeka. ZOI 84 se često smatraju najblistavijim trenutkom u historiji Sarajeva i Bosne i Hercegovine i u mnogo čemu su predstavljale antitezu svega što je Sarajevo pogodilo osam godina kasnije.

OPSADA SARAJEVA

Tokom devedesetih godina 20. vijeka ime grada Sarajeva je često bilo na naslovnicama dnevnih novina u cijelome svijetu. Sarajevo je 1992. godine ušlo u najdužu Opsadu tokom jednog od najkrvavijih ratova u novijoj evropskoj historiji. Grad Sarajevo je 1.425 dana bio pod stalnom četničkom opsadom. U napadima i ratnim dejstvima je 10.615 ljudi svih nacionalnosti izgubilo život, od toga 1.601 dijete, a lakše i teže je ranjeno više od 50.000 Sarajlija…

Jedan odgovor na “O SARAJEVU”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *