Planina Bjelašnica

Na najvišem vrhu – 2067 metara nadmorske visine – podignuta je važna meteorološka stanica, koja je i najviša stalno nastanjena tačka u Bosni i Hercegovini.

Na bjelašničkom platou je ukliješteno desetak planinskih sela gdje je prije rata živjelo oko 2.500 stanovnika, koji su se uglavnom bavili zemljoradnjom i stočarstvom.

Olimpijska planina Bjelašnica nalazi se u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, jugozapadno od Sarajeva. Svoj naziv Bjelašnica može zahvaliti bjelini koja je krasi tokom većeg dijela godine. Bjelašnica, zajedno sa susjednom Jahorinom, pripada dinarskom planinskom sistemu. Na najvišem dijelu – 2067 metara nadmorske visine – podignuta je važna meteorološka stanica, koja je i najviša stalno nastanjena tačka u Bosni i Hercegovini.

Srednja godišnja temperatura iznosi samo -1 °C, zbog izrazito niskih zimskih temperatura. Najviša temperatura na ovoj olimpijskoj ljepotici dostiže 24 °C, a najniža -41 °C. Ljeti je prekrivena gustom zelenom travom, a zimi i preko 3 metra visokim snijegom.

Visoravan omeđenu planinama – Bjelašnicom sa sjevera, Treskavicom sa istoka, Visočicom sa juga i planinom Obalj sa zapada – nazivamo bjelašničkim platoom.

Rijeka Rakitnica razdvaja Bjelašnicu i Visočicu, i odvodi druge potoke, poput Tušiočkog potoka, u Neretvu.

Na Bjelašnici su, posebno za 14. Zimske olimpijske igre koje su 1984. godine održane u Sarajevu, izgrađeni brojni sportski i turistički objekti, koji se i danas koriste. Važan je i televizijski toranj, koji je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu srušen.

« Planine Sarajeva

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *