5. maj – Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva

Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva obilježava se 5. maja kao spomen na sve ubijene mališane od 1992. do 1995. godine. Prema podacima Udruženja roditelja ubijene djece, tokom opsade Sarajeva, koja se smatra najdužom opsadom u historiji modernog ratovanja, ubijeno je 1.601 dijete.

Spomenik ubijenoj djeci Sarajeva
Spomenik ubijenoj djeci Sarajeva (foto: Alan Dardagan)

U utorak, 7. maja 2024. godine, s početkom u 13 sati, a povodom obilježavanja Dana sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva, delegacija Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo zajedno s predstavnicima Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. položiti cvijeće i odati počast ispred Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva. 

Cvijeće će položiti i počast odati i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirević, kao i predstavnici i čelnici ostalih nivoa vlasti u BiH, te Koordinacije boračkih organizacija KS. 

Nakon polaganja cvijeća, bit će upriličen prigodan program.

Privremena obustava saobraćaja

Za vrijeme održavanja programa, od 12:45 do 13:45 sati biće obustavljen saobraćaj u ulici Maršala Tita, na lokaciji neposredno uz Spomen-obilježje ubijenoj djeci. Saobraćaj će u tom periodu biti preusmjeravan na alternativne pravce, uz asistenciju pripadnika MUP-a KS.

U skladu sa Rješenjem Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, zbog odavanja počasti na Spomen – obilježju ubijenoj djeci Sarajeva u ulici Maršala Tita, sutra će u vremenu od 12:45 do 13:00 sati, te od 13:30 do 13:45 sati doći do privremene obustave saobraćaja.

Tako će se tramvajski saobraćaj odvijati na relaciji Ilidža – Skenderija, a neće biti u funkciji na relaciji Skenderija – Baščaršija – Higijenski zavod.

Linija 31e Vijećnica – Dobrinja mijenjat će polazni termin i dijelom trasu linije, te će umjesto sa Vijećnice polaziti sa terminal Trg Austrije, a na relaciji Trg Austrije – Skenderija u oba pravca saobraćati trolejbuskom trasom.

Linije koje polaze sa Doma Armije mijenjat će polazni terminal, te će umjesto sa Doma Armije polaziti sa terminala Drvenija.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *