Film: Deset minuta

Kratki igrani film DESET MINUTA je diplomski rad sarajevskog reditelja Ahmeda Imamovića, po scenariju još jednog Sarajlije – Srđana Vuletića.

Kadar iz filma Deset minuta
Kadar iz filma Deset minuta

DESET MINUTA je prva igrana forma koju je potpisao ovaj bosanskohercegovački filmski autor rođen 1971. godine – generacija čije pripadnike mediji još uvijek po inerciji nazivaju mladim. Film je snimljen u proljeće 2002. godine i kao autorov diplomski rad prikazan na Otvorenoj sceni Obala pri ASU, a nakon što je prebačen na filmsku traku projekcija na IV Motovun Film Festivalu u Istri se može tretirati njegovom premijerom, gdje je proglašen najboljim među 13 filmova. Film je otvorio 8. Sarajevo Film Festival.

Scenarij za DESET MINUTA je napisao Srđan Vuletić: ‘Mislim da mi ovdje imamo iskustvo koje ima malo ko u svijetu. I da je to zajednička nesreća. Za Šveđanina je nesreća kada mu u vrtu otkineš ružu. Nepotrebna smrt je najveća nesreća na planeti. Ne smije da se desi. I kada to postignemo, onda možemo da se obratimo nekome na drugoj planeti. Priča koju je napisao Vuletić je poziv na razum.’, kaže reditelj Ahmed Imamović.

Priča o 600 sekundi u Rimu i Sarajevu 1994. godine. Dok Japanac, turista, nakon što je ispucao film u Rimu predaje isti na razvijanje i čeka deset minuta da se razvije, u isto vrijeme u opsjednutom Sarajevu dječak odlazi po vodu. Nakon deset minuta, film koji je Japanac predao je razvijen, a šta se desilo s dječakom u opsjednutom Sarajevu pogledajte u filmu…

Film: Deset minuta

Režija: Ahmed Imamović
Scenario: Srđan Vuletić
Uloge: Elmedin Leleta, Satoshi Yahata, Izudin Bajrović, Admir Glamočak, Jasna Žalica, Enis Bešlagić, Milan Pavlović.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *