Video: Pucajte, ja i sad držim čas

Dokumentarni film „Pucajte, ja i sad držim čas“, u produkciji Federalne televizije priča je o obrazovanju tokom 1.425 dana opsade Sarajeva.

Učiteljica Fatima Gunić

U periodu od 5. aprila 1992. do 29. februara 1996. godina obrazovnim institucijama su nanesene velike ljudske i materijalne štete kroz stradanja, raseljavanje i odlazak nastavnog kadra, te devastiranje zgrada i opreme škola. To nije spriječilo da 3.000 djece ima redovno školovanje u vremenu rata. Nastava se odvijala na punktovima koji su uglavnom bili u skloništoma, haustorima, stanovima, privatnim kućama, podrumima, pa čak i apotekama. Neki punktovi su imali i po nekoliko prostorija koje su jedna od druge, bile odvojene folijama.

Prvi dio dokumentarnog filma Pucajte, ja i sad držim čas

Zime su bile teške i učenici su donosili po jednu cjepanicu za grijanje. Određeni su koordinatori koji su organizovali nastavu, predmetne profesore, učionice i sredstva za rad. Punktovi su često i gađani. Tako su 9. novembra 1993. godine, učiteljica Fatima Gunić i učenici Adis Mujalo, Vedad Mujkanović i Feđa Salkić, od posljedica granatiranja, poginuli u improvizovanoj školi u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Tom prilikom su ranjeni 23 učenika. Neki od preživjelih su danas uspješni ljudi.

Tokom opsade Sarajeva, postojale su i 23 srednje škole i svi fakulteti današnjeg Univerziteta u Sarajevu.

Drugi dio dokumentarnog filma Pucajte, ja i sad držim čas

Ovo je važan dokument o ženama koje su ostavljale svoju djecu, roditelje i pod kišom granata vraćale svjetlo u podrumske učionice. U podrumu su učenicima pričale, pjevale, pisale, vraćale nadu , davale sve od sebe da najmlađi, bar na trenutak, mislima izađu iz ratnog užasa.

Proces obrazovanja u opkoljenom Sarajevu jedinstven je simbol hrabrosti i otpora. Upravo, ovaj dokumentarac svjedoči o nevjerovatnim uspjesima koje su postigli sarajevska djeca i tinejdžeri zajedno sa svojim učiteljima i nastavnicima. Autorica dokumentarnog filma je Arijana Saračević Helać.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *