Sarajevski dani poezije

Sarajevski dani poezijeMeđunarodna književna manifestacija Sarajevski dani poezije pokrenuta je 1962. godine, u cilju očuvanja i unaprjeđenja književnoestetskih i književnoetičkih standarda pisane riječi u Bosni i Hercegovini.

Prvobitna težnja bila je otvaranje bosanskohercegovačkog kulturnog prostora prema različitim jezicima, kulturama, književnim naslijeđima i tradicijama, a sačuvana je i do danas. Na Sarajevskim danima poezije, kao danas već prestižnoj kulturnoj manifestaciji, sudjelovali su svi istaknutiji pjesnici iz Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije te najznačajniji književni stvaraoci iz Evrope i svijeta.

Tradicija održavanja Sarajevskih dana poezije nije prekidana ni pod uvjetima agresije i rata u Bosni i Hercegovini (1992.-1995.). Pjesnička riječ, u svojoj punoj snazi i značenju, bila je svojevrsni otpor fašizmu i zločinu, pri tome nikad ne gubeći na svojoj književnoj vrijednosti, udružujući tako estetske i etičke standarde, koristeći pjesničku riječ kao zaštitu i otpor, otkrivajući poeziju kao univerzalni govor humanizma.

Od tog vremena do danas, na Sarajevskim danima poezije učestvovali su istaknuti autori iz cijele Bosne i Hercegovine, kao i mnogi književni stvaraoci iz susjednih zemalja i svijeta (Hrvatske, Albanije, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Slovenije, Kosova, Rumunije, Bugarske, Mađarske, Austrije, Belgije, Francuske, Holandije, Njemačke, Švicarske, Luksemburga, Velike Britanije, Irske, Italije, Grčke, Turske, Kanade, Palestine, Poljske, Irana, Egipta, Sjedinjenih Američkih Država, Konga, Japana, itd.), što vjerno svjedoči o tome kako Sarajevski dani poezije, kao književna manifestacija od internacionalnog ugleda i značaja, zadržavaju svoju otvorenost, dijalošku narav, spremnost na prelaženje granica, razmjenu misli i umjetničkih iskustava, interes za savremene tokove u poeziji, uz istovremeno njegovanje i poštivanje književne tradicije. Posljednjih godina, Sarajevski dani poezije tradicionalno se održavaju u proljeće – u prvoj polovini mjeseca maja.

>> PROGRAM SARAJEVSKIH DANA POEZIJE 2010

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *