Sjećanje: Rejhan Demirdžić

Rejhana su svi voljeli, a i danas vole iako je sve manje onih koji ga se sjećaju. Malo ko nas podsjeća na veličine kakve smo imali.

Rejhan Demirdžić (1922 – 1988)

Rejhan Demirdžić je rođen 1. januara 1922. godine u Sarajevu. Svoj prvi glumački nastup ostvaruje sa nepunih 17 godina, u sarajevskom Narodnom pozorištu 1943. godine, u predstavi ‘Mirandolina’ Karla Goldonija. Od 1945. do 1955. godine stalni je član pozorišnih ansambala u Šapcu, Titovom Užicu i Nišu, nakon čega se vraća u sarajevsko Narodno pozorište gdje svojim nastupima i fantastičnom scenskom transformacijom skreće pažnju.

Rejhan Demirdžić je zajedno sa Jurislavom Korenićem bio autor kultne televizijske serije ‘Karađoz’, nekadašnje Televizije Sarajevo, u kojoj je igrao glavnu ulogu. Svojom izvedbom Husametin-bega uspostavio je nove temelje i uveo glumačka sredstva koja i danas važe za standard posvećenosti poslu i glumačkom zanatu.

Jedan od najpoznatijih angažmana velikog Rejhana Demirdžića je priređen zajedno sa još jednom veličinom bosanskohercegovačkog glumišta Rudi Alvađom, kada su u saradnji sa Momom Dragičevićem stvorili legendarne Momu i Uzeira, po kojima je njihova publika i stanovnici grada Sarajeva prozvali tada novosagrađene moderne nebodere na Marindvoru.

Pamte se i role u tv serijalima ‘Odbronici’, ‘Tale’ i ‘Porobdžije’, filmovima ‘Miris dunja’, ‘Mula Mustafa Bašeskija’, ‘Derviš i smrt’, ‘Simha’, ‘Blago u duvaru’, ‘Hasanaginica'…

Rejhan Demirdžić je mnogima pomagao i uspješno ih izveo na umjetnički put. Jedan je od najvećih ‘krivaca’ što danas imamo sjajnu Nadu Đurevsku kojoj nije dozvolio da prestrašena pobjegne kući kada s probe u kulturno-umjetničkom društvu.

Veliko srce Rejhana Demirdžića je prestalo da kuca 22. augusta 1988. godine. Rejhana su svi voljeli, a i danas vole iako je sve manje onih koji ga se sjećaju. Malo ko nas podsjeća na veličine kakve smo nekad imali.

Sarajevo se tek djelimično odužilo Rejhanu Demirdžiću za velike umjetničke i ljudske zasluge darujući mu Šestoaprilsku nagradu i dajući njegovo ime jednoj ulici u sarajevskom naselju Dobrinja.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *