Planina Igman

« Planine Sarajeva

Na Igmanu se u davna vremena nalazio manastir. Domaćin manastira je bio iguman – nadaleko poznat kao mudar čovjek. U narodu je ostalo da je po njemu planina dobila ime.

Planina Igman je popularna destinacija za planinarenje i skijanje.
Planina Igman je popularna destinacija za planinarenje i skijanje.

Planina Igman se nalazi jugozapadno od Sarajeva. Okružuje Bjelašnicu i dio Ilidže. Najviša tačka Igmana je na 1502 metra. Igman je područje najniže zabilježene temperature u regionu, -43 °C. Za dobre vidljivosti s Igmana se navodno može vidjeti sve do Crne Gore i Jadranskog mora.

Narodno predanje kaže kako se djevojka iz roda Franje Josipa zagledala u mladića, iz porodice Merhemića iz Sarajeva, pa mu je jednom rekla da će mu pokloniti Igman planinu u znak ljubavi. To se nije desilo, ali mu je poklonila “Veliku aleju” na Ilidži, koja se nekad zvala “Aleja zaljubljenih”.

Tokom 14. Zimskih olimpijskih igara bila je, uz Jahorinu i Bjelašnicu, jedno od glavnih borilišta. Još uvijek dosta objekata na Igmanu datira iz tog vremena iako je većina porušena ili deavstirana tokom posljednjeg rata. Trenutno postoje planovi za novu žičaru između Igmana i dijela IlidžeHrasnice.

Igman je jedna od vodećih turističkih atrakcija u okolici grada Sarajeva.

Igman je i u pjesmi opjevan.

« Planine Sarajeva

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *