Sarajlije, bolje rečeno Sarajke, u teškim ratnim vremenima su do perfekcije savladale ispit umijeća preživljavanja.
U praksi to izgleda otprilike ovako: napravi pitu od ničega, majonezu bez jaja, paštetu bez mesa i sl. Izgleda nemoguće, međutim uspijeva, pa nije mali broj onih koji pri degustaciji ovakvih specijaliteta kažu kako se oni puno ne razlikuju od onih pravih. Možda je zaista tako, a možda je i to samo jedan od načina kojim se želimo utješiti. Ipak probajte.
Neki od ovih recepata će vam možda biti i od koristi, a ako preživimo, sačuvajte ih da se sjetite šta smo jeli i kako smo živjeli ovih ratnih mjeseci. (februar, 1993)
SIR
4 fildžana mlijeka u prahu
1 fildžan ulja
1 fildžan vode
4-5 kapi sirćeta
malo soliSve skupa pomiješati i dobro izmiksati
MAJONEZA
4 kašike brašna
3 kašike mlijeka u prahuSmjesu pripremiti kao za puding i skuhati u pola litre vode. Kada se ohladi, dodati bibera i soli po želji i dobro umutiti.
PAŠTETA
Skuhati jednu kocku za supu u pola litre vode. Dodavati prezlu dok se smjesa ne zgusne. Poslije toga staviti soli, bibera i aleve paprike po želji. Jednu glavicu luka isitniti i ispržiti na malo ulja i na to dodati cijelu smjesu.
Kada skinete smjesu s vatre, dodajte pola kesice germe i, ako imate, malo bijelog luka. Ostaviti smjesu da nadođe i pretresti u teglu.
PITA OD NIČEGA
Zamijesiti tijesto za pitu u koje ste dodali germu. U zdjelu staviti 4-5 kašika mlijeka u prahu i jednu šolju ulja i malo soli. Razviti malo deblje jufke i premazivati tom smjesom (vama prepuštamo da odlučite hoćete li slagati ili savijati jufke – jednako je dobro). Nakon toga ostaviti pitu da malo nadođe i staviti je da se peče.
ŠNICLE OD HLJEBA
Jedan stari hljeb potopiti u vodu. Kada omekša, vodu iscijediti i isitniti hljeb u mrvice. Dodati malo bibera, soli i jednu šolju brašna. Šnicle oblikovati pomoću brašna i pržiti na ulju.
PITULJICE
5 šolja brašna
1 šolja ulja
3 šolje mlake vode ili mlijeka
1 kašika suhe germeNapraviti tijesto koje treba da odstoji jedan sat. Razviti jufku debljine jedan centimetar i pržiti na ulju.
POMFRI
1 šolja bijelog brašna
1 šolja kukuruznog brašna
1 kašika sode bikarbone (razmutiti u malo sirćeta)Brašno zamijesiti s mlakom vodom, dodati sodu bikarbonu. Poželjno je da tijesto bude tvrđe. Razviti tijesto u jufku debljine pola centimetra, rezati u obliku pomfrija i pržiti.
KUGLICE
25 dkg prezle
2 fildžana ulja
2 fildžana mlake vode
2 fildžana kakao praha
2 fildžana šećeraKuglice oblikovati i uvaljati u šećer ili kokosovo brašno.
BOSNAKREM
3 fildžana brašna
3 fildžana mlijeka
3 fildžana ulja
1 fildžan kakao-praha
1 velika šolja šećeraSve pomiješati i kuhati na laganoj vatri 10 do 15 minuta.
List Novi Grad, februar 1993.