Manje čekanja na zdravstvene pretrage u Kantonu Sarajevo

Privatna poliklinika u Sarajevu
Privatna poliklinika u Sarajevu
Kantonalno ministarstvo zdravstva u Sarajevu i Zavod zdravstvenog osiguranja potpisali su ugovor sa deset privatnih zdravstvenih ustanova.

Ovaj potez je napravljen kako bi se, kako se tvrdi skratilo vrijeme u kojem pacijenti u ovom kantonu čekaju na jedan broj zdravstvenih pretraga, a osiguranicima će omogućiti efikasniju i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu.

Kao drugu bitnu odrednicu potpisnici ističu da će ugovor napraviti prvi korak ka integriranju privatnog i javnog zdravstva na legalan i prihvatljiv način.

Za pacijente to konkretno znači da će moći obaviti pretrage kao što je ultrazvuk srca, naprimjer, u privatnim zdravstvenim ustanovama angažiranim ugovorom i da na pregled neće čekati duže od mjesec dana. Dosad su u javnom zdravstvu znali čekati i po šest mjeseci. Što se tiče participacije, za sve zdravstvene usluge regulirane ugovorom važit će ista pravila kao i ona na koja su pacijenti navikli u javnom sektoru.

Ugovorom je angažirano deset privatnih zdravstvenih ustanova izabranih na osnovu javnog poziva. Odabrali su ih Ministarstvo i Zavod jer su, kako kažu, ispunili postavljene uvjete od kojih je jedan da su njihovi uposlenici medicinari iz javnog sektora. Pacijentima će biti na usluzi poliklinike Sanasa, Atrijum, Ordinacije za ultrazvučnu dijagnoststiku Medichol i doc. dr. Fahrudin Smajlović, dr. Kelle Fauzi, Internistička ordinacija dr. Jelić, Zavod za ginekologiju, perinatologiju i neplodnost Mehmedbašić, Republički centar za medicinsku rehabiltaciju Fojnica, Lječilište Banja Terme Ilidža i Vanjskorekreativni centar Akvaterm.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *