Mobilni tim za unapređenje zaštite žrtava nasilja

Cilj je unapređenje zaštite žrtava nasilja sa područja općine Centar kroz preventivni rad na terenu i praćenje stanja u porodicama bivših korisnika skloništa za žene – žrtve nasilja.

U sklopu podrške programskim aktivnostima neprofitnih nevladinih organizacija, a posebno kad je u pitanju briga za one kojima je to najpotrebnije, Općina Centar je u 2011. godini podržala projekt Fondacije lokalne demokratije pod nazivom “Mobilni tim” koji ima za cilj unapređenje zaštite žrtava nasilja sa područja općine Centar kroz preventivni rad na terenu i praćenje stanja u porodicama bivših korisnika skloništa za žene – žrtve nasilja.

Analize individualnih i grupnih terapija sa žrtvama nasilja su ukazale na neophodnost održavanja kontakata nakon napuštanja skloništa osoba koje su bile izložene nasilju, kao i redovnog praćenja daljeg stanja u takvim porodicama – što su i same žrtve nasilja zahtijevale. Zbog toga je oformljen Mobilni tim sastavljen od dva predstavnika Fondacije i jednog predstavnika nadležnog centra za socijalni rad, koji povremeno obilaze bivše korisnice skloništa za žrtve nasilja i njihove porodice, kao vid prevencije daljeg nasilja.

Mobilni tim će izvršiti obilazak dvanaest porodica i to svakog mjeseca po dvije posjete. Na osnovu zatečenog stanja napravit će izvještaj sa preporukama za dalji rad i eventualno ponovljene posjete. Na kraju realizacije projekta, Mobilni tim će napraviti evaluaciju sa preporukama o unapređenju daljeg rada.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *