Podrška najugroženijim romskim grupama u BiH

Sveobuhvatna aktivnost u Bosni i Hercegovini čija je namjena pomoći Romima da se upišu u matične knjige

Naveed Hussain

Švajcarska agencija za razvoj i suradnju (SDC) danas je potpisala ugovor s Visokim komesarijatom Ujedinjenih naroda za izbjeglice o finansiranju UNHCR-ovog projekta pod nazivom “Podrška najugroženijim romskim grupama u BiH” u vrijednosti od milion KM. Glavni cilj projekta jeste da se Romima omogući upis u matične knjige i pribavljanje dokumenata putem besplatne pravne pomoći, da spriječi apatridiju i trgovinu ugroženim Romima, te da promoviše uključenje Roma u društvo. Suštinski cilj projekta jeste borba protiv netolerancije i diskriminacije.

“Ovaj projekt je sveobuhvatna aktivnost u BiH čija je namjena pomoći Romima da se upišu u matične knjige. Produžetak projekta je važan jer omogućava većem broju Roma da budu u potpunosti priznati pred zakonom na osnovu čega ostvaruju pristup čitavom nizu prava. Također će omogućiti “Vašim pravimaâ”, našem izvršnom partneru, da nastave raditi na rješavanju potreba Roma u BiH i širenju obima naše pomoći.”, izjavio je predstavnik UNHCR-a u BiH Naveed Hussain.

Romi su narod porijeklom iz Indije, koju su napustili u 10. vijeku, a danas žive širom svijeta, uglavnom u Evropi.

Projekt se nadovezuje na već postojeće aktivnosti i fokusira se na pružanje pomoći Romima u pribavljanju dokumenata i upisu u matične knjige, hvatajući se u koštac sa sadašnjom neprihvatljivom situacijom u kojoj se Romi suočavaju s poteškoćama u pristupu njihovim fundamentalnim pravima i beneficijama zbog toga što nemaju te dokumente i što nisu upisani u matične knjige. To će pomoći da oko 1.000 Roma dobije rodne listove, uvjerenja o državljanstvu i važeće lične karte. Na taj način će im u potpunosti biti omogućen pristup socijalnim pravima.

Romskim zajednicama će se, kako je dodao, pružiti podrška u propisnom rješavanju njihovih posebnih potreba, s tim da će se naročita pažnja obratiti na mnoge koji su još uvijek bez državljanstva. Nadalje, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice će dobiti obimnu tehničku podršku vezanu za “Akcioni plan za rješavanje problema Roma”.

Projekt će se realizovati putem državne mreže za pružanje besplatne pravne pomoći “Vaša prava” i pokrivat će period od 2009. do 2011. godine, a Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice i romska udruženja će imati ključnu ulogu u ostvarivanju projektnih ciljeva i zadataka, kaže se saopćenju UNHCR-a.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *