Prekinuto djetinjstvo, sjećanje djece na strašne dane Srebrenice

Žele i mogu da njihova Srebrenica, koja je nekad bila sjecište trgovaca i zanatlija, bude opet grad iskonske ljepote, bogatstva i ljudske plamenitosti

Djeca Srebrenice

Knjiga “Prekinuto djetinjstvo”, autorsko djelo mladih ljudi koji su preživjeli genocid u sigurnoj zoni Ujedinjenih nacija u Srebrenici jula 1995. godine, objavljena je u izdanju Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, a čine je istinite priče svjedoka koji su bili djeca u vrijeme jednog od najvećih zločina na kraju XX stoljeća.

O knjizi su na predstavljenu u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu, govorili prof.dr. Ismet Dizdarević, mr. Enis Omerović, Mirnesa Begović, te jedna od autora knjige Nermina Dautbašić. Istaknuto da knjiga sadrži “potresne dokumente o zločinima četnika”, sjećanja djece “na strahotne dane Srebrenice”, te da su to priče u njihovom prekinutom djetinjstvu.

Riječi Nermine Dautović, Alme Gabeljić, Medihe Mustafić, Elvisa Haskića, Dželaludina Nukića, Nermine Sejdinović, Azira Osmanovića, Sadmira Nukića i Admira Sejdinovića govore o traumatskim doživljajima i onome što oni sad hoće i mogu.

“Oni žele i mogu da njihova Srebrenica, koja je nekad bila sjecište trgovaca i zanatlija, bude opet grad iskonske ljepote, bogatstva i ljudske plamenitosti. Autori knjige vjeruju da će “ako Bog da opet” Srebrenica biti ono što je bila i što može i treba biti – mjesto vječitog sjećanja na dane genocida i mjesto mirom, radom i napretkom ispunjenog življenja”, saopšteno je na promociji.

Promociji su prisustvovali učenici sarajevskih škola, nastavnici, pedagozi, profesori Univerziteta i predstavnici Srebreničana i drugi.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *