Grad Sarajevo podržao Berlin u Sarajevu

Pozorište Schaubühne je jedno od najpoznatijih, najrenomiranijih njemačkih pozorišta

Schaubühne Berlin

U našem gradu od 12. do 23. februara gostuje najčuvenija njemačka i jedna od najpoznatijih svjetskih pozorišnih trupa Schaubühne, koja će se u sklopu manifestacije “Berlin u Sarajevu”, predstaviti sarajevskoj publici sa svoje tri najznačajnije predstave. Ovim vrhunskim kulturnim događajem Grad Sarajevo će biti prvi grad u svijetu u kojem će se početi obilježavati 20. godišnjica pada Berlinskog zida, pa su se tim povodom obratili Alija Behmen, gradonačelnik Sarajeva, ambasador SR Njemačke u BiH Nj.E. Joachim Schmidt i Haris Pašović (EAST WEST CENTAR).

Prema riječima gradonačelnika Alije Behmena, Grad Sarajevo je organizaciono i finansijski podržao ovaj projekat: “Grad će i ubuduće podržavati ovakve odnose sa nevladinim organizacijama, kao i sve dobre ideje i projekte koje predstavljaju najmanje investicije sa najvećim efektima.”, istakao je gradonačelnik Behmen, te dodao da će Grad Sarajevo i dalje raditi na dobivanju ozbiljnih kulturnih ponuda i manifestacija u cilju promoviranja svojih kulturnih potreba i vrijednosti.

Gradonačelnik je također naglasio da postoji veza između Sarajeva i Berlina jer je u Sarajevu počelo, a u Berlinu se završilo XX stoljeće, dok je njemački ambasador NJ.E. Schmidt izrazio je zadovoljstvo što rukovodstvo i ansambl pozorišta Schaubühne ima priliku da se predstavi sarajevskoj publici i što će njihovo gostovanje potvrditi dobru saradnju i odnose u oblasti kulture između SR Njemačke i BiH: “Pozorište Schaubühne je jedno od najpoznatijih, najrenomiranijih njemačkih pozorišta. Ono je posebno, specifično njemačko pozorište kako po uskoj saradnji između rukovodstva, dramaturgije i ansambla, tako i po svojoj interpretaciji djela koje izvodi.”, istakao je ambasador Shmidt.

Ukratko upoznavši novinare sa procesom uspostavljanja saradnje između pozorišta Schaubühne i EAST WEST CENTRA, koji je doveo do realizacije ovog projekta, Haris Pašović je kazao: “Ovim događajem želimo da proslavimo kritičko mišljenje, moderan odnos prema stvarnosti i da razmislimo o ideji ujedinjenja a što su Berlin i Njemačka svojim primjerom pokazali da je to ispravan put”.

Inače, sarajevska publika će imati priliku da pogleda tri najznačajnije predstave iz produkcije Schaubühne: Mullerov “Smrt trgovačkog putnika” u režiji Luka Percevala (12. i 13. februara u Narodnom pozorištu Sarajevo u 20.00 sati), Richterov “Pod ledom” u režiji Falka Richtera (14. februara, također u Narodnom pozorištu u 20.00 sati), te Shakespeareov “Hamlet” u režiji Thomasa Ostermeiera (21. i 22. februara u olimpijskoj dvorani “Zetra” u 20.00 sati).

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *