U Sarajevu se na Trgu Oslobođenja održava 4. gastronomski festival pod motom Hrana sa sevdahom.
Tokom četverodnevnog festivala će biti održane prodajne izložbe i degustacije domaće gastronomske ponude, organskih proizvoda i preparata od ljekovitog bilja i meda.
U programu će učestvovati sarajevski i bosanskohercegovački kulinarski virtuozi. Osim toga, bit će organizovane različite izložbe kulinarskih specijaliteta.
Festival je zamišljen kao jedinstveno scensko-poetsko-muzičko kazivanje i pjevanje o bosanskoj hrani, piću, sevdahu i ljubavi.
Poseban segment festivala čine dva interesantna programa pod nazivom Bosanski lonac – šta sadrži i kako se spravlja tradicionalno bh jelo? i Dan ćevapčića – priča o sarajevskom ćevapčiću.
Ovogodišnji Gastro-eko festival će biti u znaku približavanja narodnih običaja i folklorne baštine srednje Bosne, a u tome će pomoći KUD Plamen Zenica i KUD Đulistan Nemila.
Najavljeno je i predstavljanje dramske sekcije KUD-a Plamen i Ansambla Bosnia Folk sa kratkim skečevima o starim običajima i tradiciji srednje Bosne.
Tokom Festivala izložit će se raritetni odjevni predmeti, prikazati proces tkanja, ćilimi, vezovi i hrana sa ovih područja, u čemu će se posebno istaći Udruženje žena Vrandučka ašlama iz Vranduka.