Kinoteka: Amerikanac u Parizu

scena iz filma 'Amerikanac u Parizu'
scena iz filma 'Amerikanac u Parizu'
U okviru programa “Filmski žanrovi”, ciklus: Mjuzikl, u Kinoteci BiH će 20. aprila 2012. godine od 19 sati biti održana još jedna projekcija jednog od najpopularnijih mjuzikala svih vremena, “Amerikanac u Parizu”.

To je kultni američki mjuzikl iz 1951. godine, inspirisan kompozicijom Georgea Gershwina iz 1928. godine.

Za sve umjetnike francuska prijestolnica je početkom 1950. godina predstavlja pravi raj. Amerikanac Jerry Mulligan kojeg sjajno igra Gene Kelly, ambiciozan je mladi slikar koji životareći u skromnoj mansardi želi uspjeti u pariškim umjetničkim krugovima.

Jerry provodi vrijeme s najboljim prijateljima Adamom i Henrijem, uživa u zabavljanju djece i zadirkivanju simpatičnog Georgesa, vlasnika kafane Bel Ami. Dok je Adam ambiciozni pijanista koji mašta o velikoj karijeri, Henri je cijenjeni plesač u sretnoj vezi s privlačnom Lise.

Amerikanac u Parizu
Jedan dan, kraj Jerryjevog uličnog štanda na kojem bezuspješno pokušava prodati svoje slike, zaustavlja se elegantna Milo Roberts i kupuje dva platna. Jerry prihvati poziv da je u luksuznoj limuzini otprati kući, a Milo mu ubrzo otkrije kako ona vjeruje u njega i poželi da mu postane mecena.

Film je režirao Vincente Minnelli, a u glavnim su se ulogama pojavili Gene Kelly, Leslie Caron, Oscar Levant, Georges Guétary i Nina Foch.

“Amerikanac u Parizu” je nagrađen sa šest Oskara, uključujući Oskara za najbolji film i scenario. Pored toga osvojio je i Zlatni globus u kategoriji najboljeg filma.

Termin: 20. april 2012 @ 19:00h
Mjesto: Kinoteka BiH Sarajevo

mapa područja

Pogledajte mapu

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *