Laku noć, Goodnight, Sarajevo

Knjiga je puna živih boja i ljubavi. Ono što je najvažnije – njome dominira život. Sama djeca su oslikala gradske prizore kako bi obradovala male pacijente, a tekst je kao šapat pred dječije spavanje.

Marija Fekete – Sullivan

“Laku noć, Goodnight, Sarajevo”, dvojezična je slikovnica za djecu, na bosanskom i engleskom, koja je predstavljena u Domu Armije.Njenom prodajom prikupit će se novac za pomoć pacijentima na Onkološkom odjelu novog Centra za majku i dijete, na Pedijatrijskoj klinici Jezero u Sarajevu, u kojem će se liječiti djeca iz cijele BiH.

Slikovnica je dio većeg projekta – Muzika i boja za nadu i liječenje (MUCHH), koji organizira seriju aktivnosti, te je partnerski projekt Međunarodnog kluba žena Sarajevo. Ovaj put glavnu podršku pružili su im NATO, Oružane snage BiH, Raiffeisen banka i EUFOR, a organizatori se nadaju da će prodajom slikovnice uspjeti skupiti više od 100 hiljada maraka.

– Vjerujemo da će firme u BiH, ambasade i međunarodne organizacije biti voljne da kupe izvjestan broj knjiga kako bi ih donirali djeci predškolskog uzrasta, i to tako što će se odlučiti za jedan broj vrtića koje će darivati. Također, knjige mogu pokloniti svojim klijentima ili suradnicima. Riječ je o izvanrednoj inicijativi, kazala je Kate Moynihan, autorica slikovnice “Laku noć, Goodnight, Sarajevo”, koja je inspirisana američkim klasikom za djecu – “Goodnight Moon”.

– Glavni element projekta je dizajn i uređenje devet soba za mališane oboljele od karcinoma u novoj Pedijatarskoj klinici na Jezeru. Okončanje svih radova očekuje se sredinom februara. Ekipa sastavljena od dizajnera, arhitekta, umjetnika i studenata Akademije likovnih umjetnosti ponudila je svoje usluge, volonterski, a sve u nastojanju da se bolnička atmosfera klinike što više približi atmosferi dječije sobe, rekla je Cheryl Romano, direktorica projekta MUCHH.

Pored toga, u sklopu projekta, djeci će se obezbijediti pribor za crtanje, trenerke, pidžame i igračke. Program posjete umjetnika obuhvata nastupe pjesnika i pisaca, koji će svoje radove čitati djeci na Pedijatarskoj klinici, te slikare koji će s djecom podijeliti djelić svog umijeća.

– Formirana je i grupa za podršku roditeljima, koju predvodi klinički psiholog, a predviđen je i program za podršku liječnicima i medicinskim sestrama na klinici, naglasila je Romano.

Ilustracije za slikovnicu su radili učenici iz Bosne i Hercegovine. Prijevod teksta potpisuju Marija Fekete – Sullivan i Džena Buco.

– Knjiga je puna živih boja i ljubavi. Ono što je najvažnije – njome dominira život. Sama djeca su oslikala gradske prizore kako bi obradovala male pacijente, a tekst je kao šapat pred dječije spavanje. – rekla je Marija Fekete – Sullivan, predstavljajući “Laku noć, Goodnight, Sarajevo”.

Kako bi na što bolji način promovirali ovu slikovnicu, Music and Color – hope for Healing Project, priredit će i “Noć nade i muzike”. Radi se o donatorskoj večeri za podršku projektu Muzika i boja za nadu i liječenje, a održat će se 13. februara od 18.30 do 21 sat u Domu Armije. Tom prilikom će se posluživati međunarodna i lokalna vina, alkoholna pića i pivo.

Bit će održan i međunarodni festival hrane, koji će pripremiti članovi inostranih ambasada u BiH, zatim nacionalne revije kostima koje će nositi djeca, te koncert na kojem će biti izvedena Mozartova, Haydnova i Mendelssonova djela, u čiju pripremu se uključio Emir Nuhanović.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *