Narodno pozorište Sarajevo

Narodno pozorište Sarajevo otvoreno je u novembru 1921. godine, a svečani čin otvaranja pripao je Branislavu Nušiću…

Predstavom “O medvjedima i ljudima” Narodno pozorište Sarajevo otvorit će novembarski repertoar. Izvedba predstave zakazana je za sutra, utorak, 2.11. u 19.30 minuta.

O medvjedima i ljudima, Narodno pozorište Sarajevo

Riječ je o predstavi reditelja Saše Anočića koja govori o prijateljstvu, ljubavi i odnosu prema našima najbližima. Svi likovi su kroz život stekli neko „oštećenje“. To „oštećenje“ ih u pojedinim situacijama nagoni da se ponašaju poput medvjeda. Ali to ne znači da se radi o lošim ljudima. Niti da se ti parovi, ustvari, ne vole. Oni samo postaju „medvjedi“ – pri tome se misli da postaju grubi i teški svojim bližnjima. A znamo da medvjedi negdje, duboko ispod krzna, skrivaju i svoje dobro srce. U predstavi igraju: Mediha Musliović, Aleksandar Seksan, Isa Seksan, Minka Muftić, Milan Pavlović, Nerman Mahmutović, Sanela Pepeljak, Aldin Omerović, Merima Lepić Redžepović, Vedran Đekić i muzičari: Adnan Cico i Mirza Balić.

U srijedu, 3.11. na repertoaru je opera za mlade “Ježeva kuća” u 14.00 sati, u četvrtak, 4.11. dramska predstava “To nikad nigdje nije bilo” u 19.30. U petak, 5.11. na velikoj pozorišnoj sceni biće izvedena komedija “Protekcija”, a u subotu, 6.11. predstava “Kao da je neko još uvijek u šumi” također u 19.30 sati.

Image

Do kraja novembra možete pogledati i sljedeće naslove: Kavkaski krug kredom, Čitač, To nikad nigdje nije bilo, Protekcija, Palčica, kao i premijeru opere Prodana nevjesta.

Osim naslova iz kućne produkcije i koprodukcije, na novembarskom repertoaru su i koncert povodom stogodišnjice muzičkog obrazovanja u Sarajevu (12. 11.) i koncert Sarajevske filharmonije povodom stotinu godina od rođenja Astora Piazolle (19. 11.)

U novembru će Narodno pozorište Sarajevo ostvariti dva gostovanja. Prvo, u Crnogorskom narodnom pozorištu sa komedijom “Protekcija” koje je planirano za 11. novembar, a 20. novembra i gostovanje na 38. Susretima pozorišta/kazališta BiH u Brčkom, sa predstavom “To nikad nigdje nije bilo”.


Rezervacije karata

telefon: 033 665 963 / 033 212 190
email: marketing@nps.ba

Kolektivne rezervacije (20 i više ulaznica) možete izvršiti na telefon 033 212 190 ili putem e-maila: mip@nps.ba

O Narodnom pozorištu Sarajevo

NARODNO POZORIŠTE SARAJEVO
Adresa: Obala Kulina bana 9, 71000, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Telefoni: 033 665 963 / 033 212 190
Email: marketing@nps.ba

Narodno pozorište Sarajevo otvoreno je u novembru 1921. godine, a svečani čin otvaranja pripao je Branislavu Nušiću, tadašnjem načelniku Umjetničkog odjeljenja Ministarstva prosvjete. Tri večeri za redom izvođeni su muzičko-dramski programi i tako je ozvaničen početak rada kuće.

Svečanom premijerom “Prodana nevjesta” Bedricha Smetane, 9. novembra 1946. godine je svoju umjetničku djelatnost započela Sarajevska opera, čime je učinjen veliki napredak u razvijanju muzičke kulture u Bosni i Hercegovini.

Sarajevski balet je osnovan 1946. godine ali je svoju prvu samostalnu predstavu “Žetva” B. Papandopula izveo tek 25. maja 1950. godine, što je ujedno bio početak profesionalnog postojanja Sarajevskog baleta na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Sa više od 1600 dramskih, opernih i baletskih umjetnika, kao i drugih stručnih osoba vezanih za pozorišnu umjetnost, do 1996. godine, kada je obilježeno 75 godina rada Narodnog pozorišta Sarajevo, izvedeno je 1040 dramskih premijera, a realizovana su 264 operna i baletna projekta.

Sarajevo je oduvijek važilo za jedan od kulturnih centara regije gdje se kroz vijekove gradila i gajila jedinstvenost načina i izraza kakva je prepoznata u cijelom svijetu… saznajte više »

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *