Pozorište mladih Sarajevo

Pozorište mladih je nastalo 1950. godine, kada su u Sarajevu osnovana dva teatra za djecu – Pionirsko pozorište i Pozorište lutaka…

Aktuelni repertoar Pozorišta mladih

klikni na sliku za uvećan prikaz

Radno vrijeme blagajne
– Radnim danom od 12h do 14h
– Nedjeljom od 9h do 11h
– 2 sata prije početka predstave.

Rezervacije karata
Telefon: 033 205 799 / 033 442 572
Email: pozmladi@bih.net.ba

O Pozorištu mladih Sarajevo

Pozorište mladih Sarajevo
Adresa: Kulovića 8,
71000, Sarajevo, BiH
Telefon: 033 205 799 / 033 442 572
Email: pozmladi@bih.net.ba

Pozorište mladih Sarajevo

Pozorište mladih Sarajevo je nastalo 1950. godine, kada su u Sarajevu osnovana dva teatra za djecu – Pionirsko pozorište i Pozorište lutaka. U prvih desetak godina postojanja Pionirsko pozorište nije imalo vlastiti ansambl pa su angažovani glumci iz drugih teatara. Pozorište lutaka u tom periodu njeguje marionetu kao osnovni izraz i pod rukovodstvom Adolfa Pomeznog ostvaruje značajne rezultate.

Šezdesetih godina Pionirsko pozorište formira svoj profesionalni ansambl, mijenja naziv u Pozorište za mlade i počinje sa postavljanjem sve ambicioznijih projekata koji nisu namijenjeni samo najmlađima već pretenduju animiranju širih grupacija mladih.

Na čelo Pozorište lutaka dolazi pozorišni mag Jurislav Korenić. Njegovim dolaskom nastaje novi period u razvoju teatra, što se ogleda u lutkarskim tehnikama koje se primjenjuju kao i samom istraživanju mogućnosti daljeg razvoja lutkarstva uopće. Mnogo je dobrih predstava urađeno u tom periodu, a uspon kvaliteta prate i adekvatne nagrade.

Ova dva pozorišta se udružuju 1977. godine, kada zvanično nastaje institucija Pozorište mladih sa dvije samostalne scene, Lutkarskom i Dramskom. Od tog trenutka u Pozorište mladih nastaje repertoarski zaokret i stvarni uspon umjetničkih vrijednosti. Na obje scene stvaraju eminentni reditelji, vrhunski likovni i muzički umjetnici sa prostora bivše Jugoslavije i Evrope.

U i oko Pozorišta mladih se formira grupa značajnih autora koji, stare dobro znane junake i priče, predstavljaju na nov način, u savremenoj dramaturskoj obradi i modernom teatarskom pristupu. Igraju se relevantna djela domaćih i svjetskih autora: J. Skupa – K. Venig: “Srećko među bubama”, J. Vandot – V. Rabadan: “Kekec”, zatim “Pinokio”, D. Bibanovića, “Alisa u zemlji čuda”, L. Paljetka, “Palčić Dugonja” G. Simića, “Pepeljuga”, D. Todorovića na Lutkarskoj sceni, dok se Šekspirove “Bura” i “Komedija zabuna”, Aristofanove “Ptice”, Homerova “Odiseja”, Zarijev “Kralj Ibi”, Držićeva “Novela od Stanca”, Joneskov “Kralj umire”, Kurićeva “Ljepotica i zvijer”. Lukićeve “I opet Nušić” i “Bašeskija, san o Sarajevu”, te mnoge druge igraju na Dramskoj sceni.

Zahvaljujući upravo ovakvoj raznovrsnosti Pozorište mladih učestvuje na svim domaćim smotrama i festivalima sa kojih se najčešće vraća sa pregršt nagrada. Specifičnost teatarskog izraza (pokret, ples, pantomima…) i zavidan umjetnički kvalitet predstava koje ni u jednom segmentu ne zaostaju za predstavama tzv. “pozorišta za odrasle”, omogućili su Pozorište mladih da ostvari brojna, značajna gostovanja diljem Evrope, Azije i Afrike.

Tokom rata u devastiranoj zgradi sa prepolovljenim ansamblom Pozorište mladih daje svoj puni doprinos odbrani Grada i kulture od agresije i nadirućeg primitivizma sa okolnih brda. U saradnji sa domaćim i stranim rediteljima uz zajednički angažman MESS-a i malobrojnih preostalih glumaca u Sarajevu, u POZORIŠTU MLADIH su premijerno izvedene brojne predstave: S. Beket: “Čekajući Godoa”, Euripid: “Alkestis”, P. Suman: “Cirkus Veliko stopalo”, A. Zari: “Okovani Ibi”, H. Miler: “Hamlet mašina”, G. Simić: “Bajka o Sarajevu”, F. Furakovic: “Abeceda”…

Po završetku rata Pozorište mladih nastavlja svoju djelatnost predstavama “Tri jezika”, F. Holera, “Dijete školjke”, R. Herfurtnera, “Kraj igre”, S. Beketa, “Familija” (Zeko, Zeko), K. Sero, “Tajna dvorske lude”, H. Akmadžića, “Makbet”, V. Šekspira, “Kad bi ovo bila predstava”, A. Imširevića, “Spašeni za dlaku”, T. Vajdlera, “Košmar o Bosni”, N. Veličkovića…

Od daleke 1950. godine do danas Pozorište mladih Sarajevo teatar je svih generacija.

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.