133. rođendan sarajevske Prve gimnazije

Najstarija obrazovna institucija u Bosni i Hercegovini – Prva gimnazija u Sarajevu, slavi 133 godine postojanja.

Prva gimnazija u Sarajevu
Prva gimnazija u Sarajevu
Prva gimnazija je i prva srednja škola interkonfesionanog i multinacionalnog karaktera koja je, kako je ostalo zapisano ‘učenicima svih narodnosti u BiH širom otvorila vrata’.

‘U plejadi likova i ličnosti izraslih iz redova profesora i učenika Prve gimanzije su svjetski poznate ličnosti poput nobelovaca Ive Andrića i Vladimira Preloga.’, podsjeća Kenan Novalija, aktuelni direktor Prve gimnazije.

Prvu gimaziju, čije je otvorenje 1879. godine izazvalo veliku pažnju i van države, pohađali su i književnici Safvet-beg Bašagić, Isak Samokovlija, Petar Kočić, te slikari Vojo Dimitrijević i Branko Šotra.

Prva gimnazija Sarajevo
Prva gimnazija Sarajevo
‘Zanimljivo je da se maternji jezik koji je određen Naredbom o osnivanju škole zvao – Bosanski jezik s latinskim i ćirilskim pismom’, naglašava direktor Novalija.

Ne treba zaboraviti da je Prva gimnazija tokom opsade Sarajeva, pored obrazovne uloge imala i humanitarnu, jer je u jednoj njenoj učionici bilo organizovano utočište za izbjeglice.

Prva gimnazija, koju danas upisuje u prosjeku 800 učenika godišnje, može se pohvaliti i prvom javnom muzejskom postavkom u historiji školstva u Bosni i Hercegovini (Muzejska zbirka Prve gimnazije), koja je otvorena povodom 110. godišnjice škole.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *