Čuda izborne godine: Završena prva faza rekonstrukcije Panjine kule

Završena prva faza rekonstrukcije Panjine kuleZavršena je prva faza projekta zaštite, restauracije i revitalizacije objekta Panjina kula na Sedreniku koji je od 1951. godine pod zaštitom države kao spomenik kulturno-historijskog naslijeđa.

U nastavku radova, koji je planiran sa poboljšanjem vremenskih prilika, radnici će malterisati vanjske zidove te raditi na uređenju unutrašnjosti objekta. Također je planirana izgradnja drenaže za odvod oborinskih voda te adekvatna hidroizolacija oko objekta.

Historijat Kule datira od početka 18. stoljeća kada je izgrađen kao ljetnikovac sarajevske porodice Panja. Arhitektonsko rješenje asocira na kamene kule bosanskih feudalaca. Objekt je izgrađen na tri etaže: suteren, visoko prizemlje i sprat. Uz kulu se pružala kaldrmisana avlija u kojoj je bila kućica za poslugu i naknadno dograđena pekara. Nakon smrti posljednjeg potomka porodice Panja 1879. godine građevinu je ženidbenim vezama naslijedila porodica Kumašin – po kojoj se još naziva i Kumašinova kula.

U Bosni i Hercegovini je u toku IZBORNA GODINA, a to vam svugdje u svijetu bude cca 365 dana kada se vlast dokazuje svojim glasačima na razne načine. Jedan od tih načina je i uljepšavanje životne sredine, pa se tako u sarajevskim opštinama sve nadiglo da dokaže kako se nešto uradilo za mandata.

Nerijetko se čeka upravo posljednja godina, odnosno godina isticanja mandata pa da se zasuču rukavi i prione na posao. Zato se ovi osvrti na učestale radove i popravke i zovu ČUDA IZBORNE GODINE. Kako reče jedan stari pošteni taksista: “Dabogda nam svaka izborna bila”.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *