Potvrđen spisak imena ubijene djece u opkoljenom Sarajevu

ubijeno dijete, Sarajevo (1992-1995)Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Smail Čekić, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 92.-95. Fikret Grabovica i sekretar Ministarstva za boračka pitanja Belma Adilović verifikovali su danas potpisima spisak imena 514 ubijene djece u opkoljenom Sarajevu od 1992. do 1995. godine.

Svrha ove verifikacije je ispisivanje imena 514 djece na postament Spomen-obilježja ubijenoj djeci Sarajeva.

Također, ovaj spisak od 514 ubijene djece, sa svim identificiranim podacima, uključujući i fotografije, naći će se u prvoj monografiji, koju zajedno pripremaju Institut i Udruženje roditelja ubijene djece u opkoljenom Sarajevu. Izgradu ove monografije finansirat će Grad Sarajevo, a predviđeno je da se publikuje 9. maja ove godine, na Dan pobjede nad fašizmom, kada je ovo Spomen-obilježje u Velikom parku prije godinu dana bilo i svečano otvoreno.

Institut raspolaže sa imenima još 500 ubijene djece. U narednoj fazi nastavit ćemo provjeru njihovog identiteta. Kada i taj spisak postane validan, pripremit ćemo i drugu monografiju sa fotografijama i podacima naših ubijenih najmlađih sugrađana, rekao je Čekić.

Gradonačelnik Behmen pozdravio je ove aktivnosti Insituta i Udruženja roditelja, te istakao da i na ovaj način odajemo počast najnevinijim od svih nevinih žrtava opsade Sarajeva.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Objavljeno u Nekategorisano

Jedan odgovor na “Potvrđen spisak imena ubijene djece u opkoljenom Sarajevu”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *