Abdulah Skaka: Uloga gradonačelnika u boljem kvalitetu života građana

Novoizabrani gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka govori o planovima i projektima koji će biti realizovani u naredne četiri godine.

Abdulah Skaka
Abdulah Skaka: Život građana Sarajeva trenutno je opterećen različitim izazovima, a u prvom redu to su problemi sa redukcijom vode u najvećem dijelu grada, gradskim prevozom, velikim brojem vozila, a manjkom parkinga, te povećanim zagađenjem zraka, što je dijelom posljedica saobraćaja, a dijelom energetske neefikasnosti.

S obzirom da ste nedavno izabrani za gradonačelnika Sarajeva, kakvi su Vaši planovi kada je riječ o razvoju Grada Sarajeva?

– Ono na čemu želimo zasnovati taj program jeste vizija Sarajeva 2020., kada naš mandat bude istekao. Ta vizija je Sarajevo kao glavni grad države buduće članice EU, privredom orijentisano prema turizmu i pružanju usluga, opredijeljeno da bude društveni, ekonomski, obrazovni, politički i komunikacijski centar BiH i nezaobilazan faktor u ovom dijelu Evrope. Kompletna gradska infrastruktura, a tu govorimo o saobraćajnoj, energetskoj, vodovodnoj i kanalizacionoj, koja je tokom rata u dobroj mjeri stradala, već sada pokazuje svoje ograničene kapacitete kada treba da odgovori potrebama današnjeg Sarajeva, a pogotovo Sarajeva kakvo će biti za 5 ili 10 godina.

Naša generacija mora odlučno i hrabro pogledati istinu u oči i shvatiti da probleme koje smo živjeli do jučer moramo početi rješavati danas. Nove generacije moraju primijeniti nova znanja i moderne tehnologije u svim segmentima razvoja, od urbanog planiranja, saobraćaja, zaštite okoliša, energetske efikasnosti, sigurnosti pa do komunalne infrastrukture.

Šta će biti prioritet u Vašem radu?

– U prvom redu to je liderstvo. Želim biti istinski gradonačelnik svih Sarajlija i ne samo njih već i svih ljudi koji dolaze u ovaj grad u miru i dobroj namjeri, tražeći u njemu znanje, posao, inspiraciju i utočište. Trenutno radimo na finaliziranju ekspozea koji ćemo prezentirati novom Gradskom vijeću, iz čega će proisteći smjernice i prioriteti u našem mandatu. Na osnovu tih smjernica administracija će napraviti plan rada na način da bude realan, konzistentan i mjerljiv, da se za svaku aktivnost zna nosilac ili odgovorno lice, vrijeme izvršenja, te da prema njemu planiramo naredne budžete. Želja nam je da uvedemo novi, drugačiji način rada, da razmišljamo kao projektni timovi i da budemo orijentisani prema rezultatima.

Cilj je da napravimo konkretne i opipljive rezultate i da svi budemo ponosni na ovaj saziv Gradskog vijeća i Gradske uprave. Postoji nekoliko prioriteta, a prije svega mislim na kontinuitet projekata koji su započeti u prošlosti, poput obnove žičare, dovršetka biciklističke staze, kao i realizacije Zimskih omladinskih igara EYOF 2019. Također, prioriteti su međunarodna saradnja, podrška kulturi, koordinacija sa drugim nivoima vlasti, saradnja na različitim projektima, te suočavanje sa najvećim izazovima koje građani Sarajeva danas imaju, a preduslov za sve ovo je reforma administracije Gradske uprave.

Kada građani mogu očekivati da će trebevićka žičara biti u funkciji?

– Ovo pitanje je za mene veoma važno i nalazi se visoko na listi prioriteta. Nakon što sam prije nešto više od godinu izabran na mjesto dogradonačelnika zatekao sam projekat obnove žičare u kritičnoj fazi. Gospodin Offermann je najavio da se povlači iz projekta i da neće donirati oko 7 miliona BAM, a tadašnji gradonačelnik Ivo Komšić je objavio kako se uprkos najavljenom povlačenju donatora projekat neće ugasiti i da će Grad finansirati obnovu. Prepoznao sam da ovom projektu treba svježa krv i ponudio sam da se angažujem i pokušam spasiti donaciju, što je gospodin Komšić prihvatio i pružio mi podršku. Za šest mjeseci uspjeli smo razriješiti brojna pitanja i radovi na rušenju polazne i dolazne stanice su pokrenuti. Ugovor sa izvođačem je potpisan i početkom proljeća očekujemo početak radova koji bi trebali biti završeni do kraja godine, što bi omogućilo građanima da naredne zime bijeg od gradskog smoga potraže na Trebeviću.

Kako komentarišete optužbe ljevice da ste ‘kupili’ mjesto gradonačelnika i da ste, kako oni tvrde, nelegalno izabrani na ovu funkciju?

– U skoro svakoj demokratskoj državi stranka koja pobijedi na izborima dobije mandat da sastavi većinu, pa zašto taj demokratski princip ne primijeniti i u Sarajevu? Načelnici koalicije SDA-SBB su pobijedili u tri od četiri gradske općine, a SDA je prva stranka u sva četiri općinska vijeća. Ako već govorimo o većinskoj volji građana, koalicija SDA-SBB je u četiri OV-a dobila 2.400 glasova više od lijevog bloka.

Mi smo poštujući sve zakonske propise i procedure, proveli proces konsultacija unutar stranke, koalicije i sa drugim strankama. Stranke opozicije su u startu rekle da neće podržati kandidata SDA. Gledajući iz ove perspektive, stiče se dojam da su se stranke opozicije borile za to da budu opozicija, a ne vlast. Bili su jedinstveni oko toga šta neće, ali ne i oko toga šta hoće. Naravno, to nam je otežalo pregovaranje, ali smo dogovorili većinu sa strankama BOSS, BPS, USD i nezavisnim vijećnicima.

Neki vijećnici koji su ljevici donijeli značajne glasove i mandate su istupili iz tih stanaka vjerovatno jer su bili nezadovoljni njihovom politikom ostajanja u opoziciji. Vjerujem da su ti vijećnici dobili povjerenje glasača da bi realizovali njihove ideje i interese kroz učešće u vlasti. Ipak, nadam se da ćemo u Sarajevu iskrenim i predanim radom pridobiti i opozicione stranke na projektima koji su u interesu svih nas.

Postoji li mogućnost da se konačno riješi pitanje nadležnosti između Grada Sarajeva, općina i Kantona, s obzirom na to da u odnosu na druge gradove Grad Sarajevo ima najmanje nadležnosti?

– To je tačno, ali ne treba zaboraviti da, za razliku od drugih gradova, Grad Sarajevo u svom sastavu ima općine koje imaju značajne nadležnosti. Ipak, u našem radu se nećemo sakrivati iza nadležnosti jer uprava Grada Sarajeva možda trenutno nema nadležnosti za određena pitanja, ali definitivno ima mandat da doprinosi većem kvalitetu života građana Sarajeva.

Uloga gradonačelnika u boljem kvalitetu života građana nije pitanje nadležnosti, već pitanje liderstva i kapaciteta u kojem se gradonačelnik i Gradska uprava mogu uključiti u rješavanje izazova. Građani od nas očekuju rezultate i moramo početi djelovati odmah zajedno sa svim ostalim nivoima vlasti. Zbog svoje specifičnosti i isprepletenih nadležnosti smatram da gradonačelnik treba imati ulogu inicijatora saradnje i biti kohezivni faktor na relaciji gradske općine – Grad Sarajevo – KS. Cilj će mi biti da ovi nivoi vlasti razmjenjuju mišljenja o konkretnim svakodnevnim pitanjima koja se tiču svih građana Sarajeva, a koje najčešće prelaze administrativne teritorijalne granice i nadležnosti. Smatram da ova koordinacija u perspektivi može ponuditi i zajedničku viziju toga kako treba biti organizovan Grad Sarajevo.

Planirate li neke zajedničke projekte sa načelnicima gradskih, ali i ostalih općina s obzirom na to da skoro svi dolaze iz SDA, osim u Općini Stari Grad?

– Život građana Sarajeva trenutno je opterećen različitim izazovima, a u prvom redu to su problemi sa redukcijom vode u najvećem dijelu grada, gradskim prevozom, velikim brojem vozila, a manjkom parkinga, te povećanim zagađenjem zraka, što je dijelom posljedica saobraćaja, a dijelom energetske neefikasnosti. Mislim da svi nosioci izvršne vlasti u Sarajevu, načelnici Efendić, Koldžo, Ajnadžić, uključujući Hadžibajrića, sa premijerom Konakovićem na čelu i Vladom KS-a, imaju visok stepen svijesti da je prošlo vrijeme izgovora i prebacivanja loptice na opoziciju ili drugi nivo vlasti. Nas je narod izabrao da vodimo ovaj grad i rješavamo izazove koje svakodnevnica donosi, i nas će narod za nekoliko godina na izborima pitati gdje su rezultati i da li se živi bolje.

Smatram da postoji prilika da se realizuju mnogi projekti u interesu boljeg života građana. Kanton Sarajevo ima ekspanziju privrede, najavljuju se investicije u oblasti turizma, a politička podrška bi trebala biti neupitna. Stoga ću inicirati uspostavljanje redovne koordinacije gradonačelnika sa načelnicima gradskih općina i premijerom Vlade Kantona Sarajevo.

razgovarala: Jasmina Mališević, oslobodenje

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *