Alija Behmen – novi gradonačelnik Grada Sarajeva

Prof. dr. Alija Behmen (SDP) je novi gradonačelnik Grada Sarajeva, a njegovi zamjenici su Nenad Marković (SDP) i Slobodan Nešković (Naša stranka).

Alija Behmen

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici također je izabran stari-novi predsjedavajući Gradskog vijeća Marin Ivanišević (SDP), te Tatjana Ljujić-Mijatović (SDP) i Lejla Somun-Krupalija (Naša stranka).

“Osim ponosa, osjećam još veću obavezu prema svim građanima Sarajeva, vama vijećnicima koji ste me podržali, ali i prema onima koji to danas nisu učinili, da u skladu sa opredjeljenjima SDP-ove politike pokažemo svoju otvorenost za saradnju na projektima koji će omogućiti organizaciju i djelovanje grada u skladu sa najboljim tradicijama evropskih glavnih gradova.”, rekao je nakon imenovanja novi gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Alija Behmen.

Istakao je da se na političkoj razini mora se pokazati da Sarajevo uistinu jeste glavni grad pa i politički simobol BiH.

“Sarajevo mora biti primjer ostatku zemlje: grad koji će uspostavljati demokratske standarde i norme tolerancije u ovoj zemlji, grad otvoren za sve, grad u kojem ćemo ljude cijeniti ne po religijskoj ili etničkoj pripadnosti, političkom mišljenju ili opredjeljenju nego po tome koliko doprinosi općem zajedničkom dobru. Drugim riječima, moramo vratiti Sarajevo ljudima koji u ovom gradu žive, gradu vratiti dostojanstvo i demonstrirati djelima, a ne samo riječima, da smo uistinu otvoren i kozmopolitski grad.”, rekao je Behmen.

Osnovna opredjeljenja djelovanja Gradske uprave u narednom periodu definirana su u Platformi o statusu organiziranja, ciljevima i zadacima gradske vlasti.

“U tom procesu uključivati će se građani i zajedno sa gradskom vlašću raditi na tome da Sarajevo kao glavni grad dobije kompetencije drukčije i šire od drugih gradova i lokalnih zajednica, da postane ekonomsko-financijski centar i ima značajnije izvore prihoda u odnosu na druge jedinice lokalne samouprave, te da dobije poseban položaj u sistemu financiranja lokalne samouprave.”, kažće gradonačelnik Behmen.

Na sjednici su verificirani mandati 28 vijećnika, koliko ih je izabrano u novo Gradsko vijeće, po sedam iz četiri gradske općine.

Općina Stari Grad: Mustafa Resić (SDP), Željko Ler (SDP), Tatjana Ljujić-Mijatović (SDO), Suljo Agić (SDA), Almedin Miladin (SDA), Harun Imamović (SDA), Gradimir Gojer (Stranka za BiH)

Općina Centar: Ferid Buljubašić (SDP), Igor Stojanović (SDP), Lidija Korać (SDP), Vera Brigić (SDP), Sead Srna (SDA), Muhamed Alaim (SDA), Lejla Somun-Krupalija (Naša stranka)

Općina Novo Sarajevo: Džemo Tucak (SDA), Mirsad Šabaredžović (BPS SH), Arijana Talović (SDP), Marin Ivanišević (SDP), Jelena Misita (SDP), Duško Mirjanić (SDP), Sanja Lazar (Naša stranka)

Općina Novi Grad: Sejad Šenderović (SDA), Fuad Husić (Stranka za BiH), Salko Nikšić (SDP), Hasan Hodžić (SDP), Vojislav Terzić (SDP), Drago Jurić (SDP) i Denis Muminović (BPS SH)

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *