Ambrosia improvizira u Charlami

Konceptualna grupa Ambrosia će u srijedu 25. januara 2017. godine od 20 sati u Galeriji suvremene umjetnosti Charlama (Kemala Kapetanovića 17) izvesti koncert improvizirane muzike po nazivom TRI SKICE ZA GITARU I ZURNU.

Nebojša Šavija - Valha
Nebojša Šavija – Valha

U okviru koncerta će biti izveden sljedeći program:
Skica I – Ognjen Šavija – gitara
Kombinacija je savremene klasične muzike, neoklasicizma i avangardnog jazz-a kroz slobodnu improvizaciju.

Skica II – Nebojša Šavija – Valha: zurna; Ognjen Šavija: gitara
Zvučna je igra ‘u formi’ free jazz-a na tragu Derek Baileyjevih dueta sa Anthony Braxtonom, Evan Parkerom, Steve Lacyjem i drugim.

Skica III – Nebojša Šavija – Valha: gitara; Ognjen Šavija: gitara
Slobodna improvizacija konceptualno utemeljena na neoklasicizmu ispresjecanom muzičkim motivima iz širokog spektra savremene klasične muzike.

OGNJEN ŠAVIJA i NEBOJŠA ŠAVIJA – VALHA su članovi kulturne asocijacije AMBROSIA od njenog osnivanja, s kojom su učestvovali u relizaciji većeg broja art-projekata širom Evrope. Kao duo djeluju skoro 30 godina eksperimentirajuci sa različitim muzičkim formama i zvukom.
AMBROSIA je neprofitna kulturna (art) asocijacija uspostavljena februara 1995. godine u Sarajevu, u susretu sedam ljudi koji su se prepoznali u međusobno nadopunjujućim estetikama i pogledima na svijet (Weltanschauung). Djelujući kroz umjetnost i humanistiku, Ambrosia projicira komplementarnu realnost u pankatastrofičnoj perspektivi multiverzuma ravnopravnih različitosti.

Ambrosia je virtualna institucija koja djeluje kao gerila
Ambrosia je virtualna institucija koja djeluje kao gerila
Interdisciplinarna i multimedijalna: iz vlastitih ideja, principa i namjera, AMBROSIA koristi najširi mogući komunikacijski i medijski pristup, od pisane i govorene riječi, preko zvuka, lika, pokreta… AMBROSIA tako proizvodi vlastite artefakte, izdaje, organizira…

U svom kreativnom radu AMBROSIA kontekstualizira prevazilaženje (Aufhebung) granica ma koje vrste, smješta se s onu stranu bilo kakvih prošlih ili sadašnjih ideologija, bježi od ‘izama’, depersonalizira Autora, bježi od pouke ili rezultata (outcomes) vlastitih aktivnosti; AMBROSIA istražuje i igra se sa značenjima; ezoterična, ili: uvijek nesamjerljiva samoj sebi i vlastitoj okolini, AMBROSIA je začuđujuće otvaranje, čak nametanje prostora za svjesno ili nesvjesno učešće publicuma; i konačno u sferi svakovrsne produkcije AMBROSIA je bricolage.

Nemajući nikakva ‘osnovna sredstva’ AMBROSIA je virtualna institucija koja djeluje više kao gerila, mala taktička jedinica prilagodljiva različitim okolinama, koje koristi za vlastite svrhe. U tom smislu taktički izbori su različiti: djeluje sama, u koaliciji ili ‘parazitira’ unutar establishment-a.

Od 1995. do danas (2017.) Ambrosia je realizirala preko 160 umjetničkih, organizacijskih i izdavačkih aktivnosti u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji, Italiji, Nizozemskoj, Češkoj, Austriji, Mađarskoj, Norveškoj i Njemačkoj.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *