BlackBOX: Kopile civilizacije u pokušaju artikulacije

U četvrtak, 15. maja 2014. godine, u sarajevskoj galeriji BlackBOX (Vrazova 5) je otvorena izložba radova Emira Hodžića pod nazivom KOPILE CIVILIZACIJE U POKUŠAJU ARTIKULACIJE.

Kopile civilizacije u pokušaju artikulacije, Emira Hodžića
Kopile civilizacije u pokušaju artikulacije, Emira Hodžića

Kažu da je dužnost umjetnika ili umjetnice, da predstavlja vrijeme u kojem živi. Uz pomoću verbalne i neverbalne komunikacije, svih tradicionalnih i inovativnih alata u produkciji narativa, ili dekonstrukciji istih, među kojima je i prosta linija, od crteža na zidovima pećina, do današnjih po zidovima galerija i zgrada, ljudska ruka je prenosila, pod direktivom uma, percepciju svijeta oko sebe.

Tako i Emir Hodžić uzme olovku i počne pratiti linije po papiru. Kopile civilizacije u pokušajima artikulacije. O identitetu, o nasilju, o percepciji, i naravno, prošlosti. Ništa novo? U svijetu u kojemu živimo kao da je sve već rečeno, potraga za originalnošću prestaje biti originalna. Jednostavne linije po običnom papiru, zid pećine.

‘Ne vjerujem da sam proizveo originalnu misao vrijednu pisma, većinom ponavljam, uz neke dopune, ono sto je rečeno od Shin-wqi-unninnija, naovamo. Pri tome ne ponižavajuci ulogu obične linije, i ljudske potrebe za vizuelnom reprezentacijom. Od prve apstraktne misli gledaoca nekog kopitara na zidu pećine, do današnjih zgubidana, crtamo ono što vidimo. Možda ide uz crni kauč i fotelje, možda ne., kaže Hodžić.

Emir Hodžić je rođen u Prijedoru 1978. godine. Tokom rata kao izbjeglica odlazi na Novi Zeland, gdje upisuje Akademiju likovnih umjetnosti i izlaže u par grupnih izložbi. Kao član antiratnog udruženja ‘Global Peace and Justice’ i sindikata za najniže plaćene radnike ‘Unite Union’, aktivan je u borbi za ljudska prava. U New Yorku radi kao dopisnik Occupy Wall Street-a za novozelandski nezavisni portal. Radi i u ateljeu ‘Fowlers Art Collective’ u Brooklynu, gdje izlaže na jednoj grupnoj izložbi. U Bosnu i Hercegovinu dolazi 2012. godine.

Izložbu možete pogledati do petka, 23. maja 2014. godine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *