Bombaj štampa u Zagrebu za Valentinovo

Bombaj štampa, sarajevska pop-rock grupa iz osamdesetih godina, koja je, zajedno sa Zabranjenim pušenjem i Elvisom J. Kurtovićem, sudjelovala u stvaranju pokreta poznatog kao ‘Novi primitivizam’, nakon sedamnaest godina pauze se ponovno okupila i nakon dva uspješna koncerta u Sarajevu, na Valentinovo dolaze u Zagreb. Koncert će se održati 14. februara 2009. godine u klubu Boogaloo.

Bombaj štampa

Medijski najeksponiraniji član grupe, gitarist i pjevač Branko Đurić Đuro rođen je 1962. godine u Sarajevu. Jedan je od najpoznatijih bosanskih glumaca – komičara, režisera i dramskih pisaca. Bombaj štampu su 1982. godine osnovali gitarista Nedim Babović i Branko Đurić Đuro. Ime grupe nastalo je na osnovu riječi bombati koja u sarajevskom slengu znači lagati. Ubrzo nakon osnivanja, grupa je počela po sarajevskim klubovima držati zajedničke i samostalne koncerte na kojima su svirali svoje hitove ‘Željo, Željo’, ‘Džoging kroz Alipašino Polje‘ i ‘Dole’.

Djelovanje grupe su uveliko ograničavale Đurine glumačke obaveze, pa je njihova prva ploča ‘Bombaj štampa’ ugledala svjetlost dana tek 1987. Autori većine pjesama su Đuro i Neno, a pored ostalih, prateći vokali na ovom albumu bili su i Rizo iz grupe Elvis J. Kurtovich, Amila Sulejmanović, te Gile i Cavke iz Električnog orgazma.

Neki od hitova sa ovoga albuma su ‘Mrak i ja’, ‘Otvorena pjesma Đordu B.’, ‘Đidi-miđi (Patetika)’, ‘Često poželim da sve zaboravim’. Sama promocija ovog albuma kasnila je preko godinu dana, jer je u vrijeme njegovog izlaska Đuro bio angažiran na snimanju filma ‘Dom za vješanje’. O Bombaj štampi se nije mnogo čulo sve do 1990. godine kada su objavili album ‘Ja mnogo bolje letim sam’, u nešto izmijenjenom sastavu.

Mjesto Ademira Volića zauzima Dragan Bajić, za gitarom se pojavljuje Zoran Šerbedžija, a umjesto Nene Jeleča, koji se na ovom albumu pojavljuje u ulozi producenta, bas gitaru svira Srđan iz Crvene jabuke. Kao gost u pjesmama ‘Kad moj Nedo i njegov Brada sviraju blues’ i ‘Šarene ulice’ pojavljuje se Davor Gobac sa svojom grupom Psihomodo pop. U novim pjesmama su dali još otvoreniju posvetu svojim uzorima, Chucku Berryu i The Rolling Stonesima, posebno u ‘Ludnica (Kad moji momci sviraju u gradu)’, ‘Da li da’ i naslovnoj. ‘Ćerka jedinica’ je još jedna obrada pjesme Dražena Ričla i grupe Elvis J Kurtovich. Povodom izlaska ploče odsvirali su seriju nastupa, a početkom rata su prekinuli aktivnost.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *