Borba ili bijeg Adele Jušić

Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono poziva na otvaranje izložbe pod nazivom “Borba ili bijeg” umjetnice Adele Jušić. Izložba će biti otvorena u utorak, 7. decembra u 18:00 sati u Galeriji Zvono/prostor Galerije Charlama Depot.

Borba ili bijeg, Adela Jušić

Fotografije su snimljene u bolnici za liječenje i rehabilitaciju ovisnosti u aprilu 2021. Mali balkon sa metalnim rešetkama bio je prostor za pušenje gdje se tokom dana družilo oko 25 pacijenata iz cijelog svijeta. Pušeći jednu cigaretu za drugom, pokušavali smo uhvatiti malo sunca dok smo pričali životne priče koje su sve dovele tamo. Većina pacijenata mi je dozvolila da ih fotografišem, iako je fotografisanje na klinici bilo striktno zabranjeno.

Ovim radom želim otvoriti diskusiju o društvenom razumijevanju ovisnosti. Bihevioralna nauka se decenijama bori da razotkrije mitove i zablude o prirodi ovisnosti o drogama i alkoholu. Smatralo se da su ljudi s poremećajem upotrebe supstanci nemoralni i da im nedostaje snaga volje.  Oznake i termini kao što su “zavisnik” i “alkoholičar” – čak i “zloupotreba supstanci” i “zloupotreba droga” – opstaju i danas i dodatno stigmatiziraju bolest i one koji se s njom bore. Ovakav “jezik” i  pogledi oblikuju odgovore društva na poremećaj upotrebe supstanci, tretirajući to stanje kao moralni nedostatak, a ne kao kompleksno zdravstveno pitanje, što dovodi do naglaska na kažnjavanju, a ne na prevenciji i liječenju bolesti.

Bosanskohercegovačko društvo, zdravstveni i obrazovni sistem se ovom temom skoro i ne bave, a PTST, siromaštvo, i razne posljedice rata, pored ostalih su razlozi su za veliki broj ovisnika svih generacija. Ovisnici o alkoholu i drogama, kao i kocki i drugom, u našem društvu su stigmatizirani i marginalizirani, što ih sprječava da zatraže zdravstvenu i bilo kakvu drugu pomoć.

*Reakcija borbe ili bijega je automatska fiziološka reakcija na događaj koji se doživljava kao stresan ili zastrašujući. Percepcija prijetnje aktivira simpatički nervni sistem i pokreće akutni odgovor na stres koji priprema tijelo za borbu ili bijeg. Ovi odgovori su evolucijske prilagodbe za povećanje šansi za preživljavanje u prijetećim situacijama.

Adela Jušić rođena je u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, 1982, gdje živi i radi. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 2007 i magistrirala Ljudska prava i demokraciju u Jugoistočnoj Europi, Univerzitet u Sarajevi i Bologni 2013. Izlagala je na brojnim međunarodnim izložbama kao što su: Frestas – Trijenale umjetnosti, Sorocaba, Sao Paolo, Manifesta 8, Murcia; Videonale Kunstmuseum Bonn; Image Counter Image, Haus der Kunst, Munich; Ja više nikada neću pričati o ratu, Färgfabriken, Stockholm, Balkan Insight, Pompidou Center, Paris, itd. Bila je na brojnim rezidencijalnim programima za umjetnike/ce (ISCP, New York, Kulturkontakt Vienna, itd.) i dobitnica je nagrada YVAA 2010, Henkel Young Artist Price CEE 2011 i Specijalne nagrade Oktobarskog salona 2013. Osnivačica je, a do 2019. godine koordinirala je i bila aktivno uključena u kulturne projekte Udruženja za kulturu i umjetnost Crvena. Jedna je od dvije autorice online arhiva Antifašističke borbe žena Bosne i Hercegovine i Jugoslavije.

“Osim što nas raduje mogućnost predstavljanja još jednog izuzetnog umjetničkog projekta Adele Jušić, raduje nas prilika da otvorimo dijalog o ignorantnosti bosanskohercegovačkog društva, zdravstvenog i obrazovnog sistema prema bolestima ovisnosti.”, poručuju iz Udruženja.

Izložba će biti otvorena svakim danom osim nedelje od 12h do 15h do 10.01.2022.

Kustos izložbe: Saša Bukvić

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *