Branko Potočan u SARTR-u

Prve dvije aprilske večeri u Sarajevskom ratnom teatru će proteći uz dvije predstave autora i koreografa Branka Potočana.

U srijedu, 01. aprila 2015. godine od 20 sati na sceni SARTR-a će biti izvedena predstava SOLO ZA DVA, dok će u četvrtak, 02. aprila 2015. godine takodjer od 20 sati, slijedi CIRKUS NA MJESECU. Obje predstave dolaze iz Slovenije i izvode se kao specijalno aprilsko izdanje programa Festivala Sarajevo Sarajevska zima 2015. Pojedinačna cijena ulaznica je 10 BAM za svaku predstavu, dok je cijena ulaznica za obje predstave 15 BAM.

Solo za dva

Solo za dva (Vitkar)
Solo za dva (Vitkar)

Solo za dva je plesno-muzička-teatarska predstava. Prvi je plesač Branko Potočan, a drugi je muzičar Marko Brdnik, koji zajedničkim snagama otkrivaju dvije strane iste teme – čovjekovog kretanja i mirovanja. Osnovni instrument plesača je njegovo tijelo, a muzičara produžetak njegovog tijela – harmonika.

„Zašto bi se pomjerili ako ne treba i šta me pomakne, ko me pomakne? Ali meni za mirovanje odnosno minimalizam pokreta šteti odnos od okoline ili se za njega odlučujem sam? Granice našeg fizičkog i psihičkog mirovanja imaju neku identičnu bazu u društvu koja sve više upotrebljava psihološki nadzor nad čovjekovim pokretima kao temeljnu kategoriju manifestacije moći.

Mirovanje, na drugoj strani, predstavlja lijenost tijela koje postaje vidno tek kad je postavljeno uz kretanje drugog u prostoru. U taj prostor stalno dolaze novi ljudi i okreću ga po svom… Uprkos tome da zapadna civilizacija glorificira moć, pokret, tjelesnost, ona teži k tome da bi se pojedinci što manje gibali i u svom životu upotrebljavali što manje pokreta. Šta se desi s čovjekom koji svoje gibanje sve više zamjenjuje s mirovanjem? Kad postane neko ko promatra samog sebe? Čini se da treba za prikaz stanja jednog, upotrijebiti dvoje. Solo za dva u kojem je svako sam: Sjedim, a gdje god da sjednem to je moj dom. Moja dnevna soba. Sjedim, gledam i mislim si svoje. Hodaju, gledaju, misle si svoje. Posmatram i posmatraju me. Divljaju ratovi, a ja sjedim i posmatram šta se dešava oko mene…“ – Branko Potočan, autor i koreograf.

Autor i koreograf: Branko Potočan
Autor muzike: Marko Brdnik
Dramaturgija: Andreja Kopač
Svjetlo majstor: Tomaž Štrucl
Nastupaju: Branko Potočan i Marko Brdnik
Ples: Lana Mihelčič, Nina Bučuk, Katja Pavlovič, Lucija Adamič, Kristina Martinc
Produkcija: VITKAR zavod
Program VITKAR zavoda finansirano od strane Ministarstva za kulturu i Gradska općina Ljubljana – odjel za kulturu.

Cirkus na mjesecu

Cirkus na mjesecu (Vitkar)
Cirkus na mjesecu (Vitkar)

Cirkus na mjesecu je FOURKLOR – disciplina u zraku. Cirkus svakih mjesec dana – circus kabare je osnovan kao sklop cirkus predstava (disciplina u zraku i šire), koje se emituju krajem svakog mjeseca tokom cijele školske godine. Svaka predstava ima strukturu mozaika te je sastavljena iz mnogobrojnih kratkih scena, koje predstavljaju sastavni dio zaokruženog performansa. Sve scene su dio edukativnog programa, disciplina u zraku, koje grupa FOURKLOR u zadnjem periodu intenzivno razvija. U Sarajevu ćemo na šarenom kolažu pokazati ples na tkanini, na konopcima, na obruču i još mnogo više… Dođite i neće vam biti žao. Život je cirkus.

Nastupaju: Lana Mihelčič, Lucija Adamič, Kristina Martinc, Katja Pavlovič, Nina Bačuk i Branko Potočan.
Kabare će voditi Goran Završnik i Anja Bezlova.

Pojedinačna cijena ulaznica je 10 BAM za svaku predstavu, dok je cijena ulaznica za obje predstave 15 BAM.

Rezervacije ulaznica:
Tel: 033/664-070 (svaki radni dan od 10h do 16h),
064/4-168-148 (tokom vikenda)
ili Facebook stranici: http://www.facebook.com/sartr1992

mapa područja

Pogledajte mapu

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *