Brod i Kostajnica više nisu Bosanski

RSNarodna skupština RS-a usvojila je večeras, nakon burne višesatne rasprave, Zakon o teritorijalnoj organizaciji RS-a kojim se, između ostalog, briše prefiks „bosanski” iz naziva općina Bosanski Brod i Bosanska Kostajnica.

Resorni ministar Zoran Lipovac rekao je u uvodnom izlaganju da treba ozvaničiti nazive Brod i Kostajnica budući, kako kaže, da su to bili dominantni stavovi koji su izneseni u provedenim javnim raspravama o tom zakonskom aktu.

Poslanik Stranke za BiH Muharem Murselović je, tokom rasprave, upozorio je da dok se u svim mjestima u svijetu govori da je neupitno ime i teritorijalni suverenitet BiH u RS-u se ukidaju nazivi i onih preostalih gradova koji su još nosili prefiks „bosanski”.

„To vrijeđa, mada nema veze s nacijom i vjerom, već s državom u kojoj živimo i koja je međunarodno priznata. Oni koji pokušavaju da istjeraju sve što ima veze s BiH, griješe. Neshvatljivo je da ljudi žive u državi kojoj ne žele ni ime da čuju”, kazao je, između ostalog, Murselović.

Ovim zakonim aktom predviđene su i novčane kazne od 1.500 KM do 20.000 KM za one koji u službenoj upotrebi budu koristili „neprikladne” nazive gradova, odnosno one koji nisu u saglasnosti sa zakonom. Murselović je kritikovao i taj član, navodeći da Vlada i Skupština time žele da „discipliniraju” sve one koji bi se slučajno usudili da nakon usvajanja zakona još jednom spomenu naziv Bosanska Kostajnica ili Bosanski Brod.

Suprotstavljeni stavovi srpskih i bošnjačkih poslanika o ovom pitanju izazvali su višesatnu raspravu, koja je obuhvatila i mnogo širu priču o postojanju BiH, ratu, žrtvama… Poslanik SDA Ramiz Salkić najavio je da će ovaj zakonski akt u Vijeću naroda RS-a kao neprihvatljiv zaustaviti Klub Bošnjaka.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *