Čola kao Dravco (4)

Zdravko Čolić
Zdravko Čolić

Gori vatra je bio čist balkanski hit

Kemal Monteno i Zdravko Čolić

Na samom početku solo karijere, 1972. godine Čola učestvuje na festivalima u Splitu sa pjesmom “Stara pjesma”, Skopju sa pjesmom “Moj bol”, te na festivalu u Prištini. Nedugo nakon festivalskih nastupa, Zdravko Čolić zajedno sa Indexima, Biserom Veletanlić, Sabahudinom Kurtom i Sabinom Varešanović odlazi na veliku turneju po SSSR. Ubrzo kreće i Čolina međunarodna karijera. Na Opatijskom festivalu je pobjedio pjesmom Kemala Montena “Gori vatra”, čime se plasirao za nastup na Pjesmi Eurovizije (Eurosong).

Zdravko Čolić: “Gori vatra je čist alkanski hit. Ta pjesma je u bivšoj Jugoslaviji bila stoput popularnija nego što je danas “Lane moje”.

Plasman na Eurosongu u Luksemburgu te 1973. godine nije bio baš uspješan – bio je pretposljednji – ali Warner Brothers s Čolom potpisuje ugovor. Tada, pod imenom “Dravco” snima četiri singla, dva na njemačkom i dva na engleskom jeziku, ali tu se i završava njegova na sav glas najavljivana karijera u inostranstvu jer nije želio živjeti u Njemačkoj. I kući, u Jugoslaviji, bilo je dovoljno interesa i izgleda za još mnogo koncerata.

» Nastavak feljtona: Djevojački san (5)

« Prethodni dio feljtona: U plišanom odjelu (3)

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *