CURE: Realiziran edukativni program u Doboju, Tesliću i Maglaju

Fondacija CUREU okviru inicijative „Upoznaj svoja prava i Herstory (žensku istoriju), osnaži se i aktiviraj!” realiziran je četverodnevni seminar za djevojke iz Doboja, Teslića i Maglaja.

U prostorijama Centra za omladinski rad i neformalno obrazovanje CORNO u Doboju, 15 polaznica ovog seminara imale su priliku da kroz interaktivne radionice, prezentacije i istraživanja saznaju više o temama: spol i rod, rodna jednakost u BiH i svijetu, nasilje na osnovu spola i/ili roda.

Kao simboličan završetak ovog edukativnog programa, učesnice su obilježile 17. maj – Međunarodni dan borbe protiv homofobije. Izvođenjem performansa kojima su predstavljene životne priče svjetskih heroina kao što su Eleanor Roosevelt, Martina Navratilova, Rosa Parks i Marie Curie još jednom je istaknuta značajna uloga ovih hrabrih žena koje su svojim zalaganjem i hrabrošću obilježile istoriju.

Analizirajući situaciju u svojoj lokalnoj zajednici, učesnice su istakle da u Opštini Doboj postoji potreba za raznovrsnijim umjetničkim sadržajima, a posebno prostorom za umjetnost/umjetničke događaje koji će mladim aktivisticama omogućiti upoznavanje sa dostignućima iz regije i svijeta, ali i stvoriti osnovu za saradnju sa drugim aktivističkim i/ili umjetničkim grupama. Trenerice edukativnog programa su aktivistice Fondacije CURE Taida Horozović i Milena Nikolić.

Slijedeći seminar u okviru ove CURE inicijative „Upoznaj svoja prava, Herstory (žensku istoriju), isnaži se i aktiviraj!” koji će okupiti učesnice iz Sarajeva održat će se od 21-24.05. 2009. godine u prostorijama Edukativno – razonodnog centra SPAJALICA na Ilidži.

Cilj ovog edukativnog programa je okupiti grupu mladih žena iz BiH koje će biti nositeljice pozitivnih promjena u svojim lokalnim sredinama. U sklopu edukacija odvijat će se i lokalne akcije, a učesnice će imati priliku da prođu trening tehniku Forum teatra (teatra potlačenih) i na praktičan način uče i kreiraju „njenu priču”.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *